Többszáz milliós fejlesztések mellett újabb, 236 milliós pályázatot nyert Harkány

Helyi - szerző: HH

Újabb pályázatot nyert Harkány, ezúttal a piaccsarnok újulhat meg – jelezte Baksai Endre Tamás. A város polgármestere emlékeztetett: a most elnyert 236 millió forintos támogatás harmadik eleme a piac fejlesztésére kidolgozott programnak.

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében a piaccsarnok épületének felújítására kapott 236 millió forint uniós támogatást Harkány önkormányzata.

 

Az elmúlt években a piac kiemelt fejlesztési területe lett a harkányi városvezetésnek. Ennek első részeként 2020-ban szintén TOP-os forrásként őstermelői piacot hoztak létre. A második lépcsőfok az a buszmegállói fronton megkezdett fejlesztéssorozat, mely munkálatai jelenleg is zajlanak. A területen parkolóhelyeket és kerékpártárolókat alakítanak ki, parkosítanak, kerítést bontanak, megújítják a pékség melletti épületet, emellett kültéri asztalokat, padokat helyeznek ki, további nyolc mobil zárható árusító asztalt szereznek be.

 

A piacfejlesztés most támogatást nyert harmadik ütemében az 1986-ban épült csarnok teljes felújítása valósul meg. A benne folyó piaci árusító tevékenység folyamatos, azonban a feltételek – eddigi átfogó fejlesztés hiányában – egyre romlottak az idő múlásával. Jelen felújítási projekt keretében az épület külső-belső felújítása történik, biztosítva a piaci árusítás hosszabb távú jogosultságát, lehetőségét.

 

A belső munkálatok során az eladóteret és a közlekedőket csúszásmentes kerámia burkolatra cserélik, ivókutat létesítenek, a belső határoló szerkezeteket és a falakat javítják, illetve újrafestik, felújítják az épület villamos hálózatát, a személyzeti vizesblokkokat, emellett akadálymentesített vizesblokkokat alakítanak ki, és nyílászárókat is cserélnek. A külső munkálatok során megtisztítják a beton cserepeket, akadálymentesítik a bejáratokat, két akadálymentes parkolót építenek, valamint kívülről is lefestik a falakat és a látszó faszerkezeteket.

 

A buszpályaudvar szomszédságában elhelyezkedő piac fejlesztése olyan beruházás Harkányban, amely talán a legszélesebb körű célcsoport megelégedését szolgálja, hiszen a helyi kereskedők, őstermelők, vállalkozók, a helyi vásárlók, valamint az ide látogató magyar és külföldi turisták, illetve az átutazó közönség számára is fontos találkozási pont, jelentős közösségi helyszín – mondta lapunknak Baksai Endre Tamás. Harkány polgármestere megjegyezte, a piacfejlesztési koncepció jól illeszkedik a három évvel ezelőtt megvalósult Zöld város programhoz is, melynek keretében a Zsigmondy sétány ölthetett új formát. A piacfelújítás elkészültével egy, a fürdővároshoz méltó modern, szép környezetű belváros alakul ki, amely a helyi lakosság és a Harkányba érkező látogatók, vendégek számára is egy 21. századi, élhető, vonzó település képét mutatja majd.

 

Számos egyéb fejlesztés is indul

 

A most elnyert támogatás a helyi gazdaságfejlesztést célzó projekt a harmadik nyertes pályázata. Tavasszal az Arborétum zöldterületeinek rekonstrukciója és aktív rekreációs területek kialakítása, valamint a közterületek rekonstrukciói sorában a sportcsarnok fejlesztése, sportlétesítmények kialakítása projektek is kedvező elbírálásban részesültek összesen 410 millió forint értékben.

 

A Siklósi út mellett húzódó Arborétum rehabilitációja kapcsán az áruház felőli részen egy fedett közösségi teret építenek, miközben a teljes zöldfelületi rekonstrukció is megvalósul. Megújulnak a sétányok, és egy 500 méter hosszú erdei futópálya is épül pihenőkkel, világítással, és egy többek közt kötélpályát is tartalmazó játszótérrel.

 

A másik pályázat keretében megvalósuló fejlesztések a sportcsarnokot és környezetét, a drávaszabolcsi háromszöget illetve az óvoda utcáját érintik. Megújul a harkányi sportcsarnok öltözőblokkja, mosdói és az emeleti iroda, az épületen kívül pedig számos utcabútor mellett egy gördeszkapályát, streetball pályát építenek, emellett árnyékolók, sakkasztalok, padok, pingpongpálya is helyet kap.

 

A drávaszabolcsi háromszögben a régi játszótér helyén egy újat építenek, főként a fiatalok számára játékelemekkel, árnyékolókkal, asztalok, padok, hulladékgyűjtő és ivókút kialakításával.

 

Az óvoda utcájában, azaz a Dankó Pista utcában a forgalmi rend is megváltozik majd, az úttestet kiszélesítik és felújítják, valamint az egyik oldalra járdát építenek. Ezen kívül az óvodánál egy nagyméretű, ingyenes parkolót alakítanak ki, amely egyrészt az intézményi és szülői igényeket fogja kielégíteni, másrészt a művelődési ház rendezvényei alkalmával is parkolási lehetőséget biztosít a látogatóknak.