Törökország rakétákat kért a szír határhoz

Nagyvilág - szerző: KT

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár megkapta Törökország hivatalos kérését, hogy telepítsenek Patriot típusú rakétákat a szíriai határvidéken, a török lakosság és területek megvédése érdekében – jelentették be szerdán az atlanti szövetség központjában. A NATO haladéktalanul megvizsgálja a török kérést – közölte Rasmussen.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter már keddi ankarai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szíriai belharcok miatt Patriot rakétavédelmi rendszer telepítését kérték a NATO-szövetségesektől.

A rendszert előállító Egyesült Államokon kívül a NATO tagállamai közül Németország és Hollandia rendelkezik olyan kapacitásokkal, amelyeket Törökország rendelkezésére bocsáthat. Németország már jelezte: szolidaritási alapon megfontolja Ankara kérését.

Rasmussen megerősítette, hogy a török kormány kérése értelmében a Patriotok telepítése kizárólag védelmi célokat szolgálna, és semmiképpen nem jelentené repüléstilalmi övezet létesítésének, illetve bármilyen támadó műveletnek a támogatását. Ha a NATO jóváhagyja a török kérést, akkor az ilyen fegyverekkel rendelkező államokon múlik, telepítenek-e Patriotokat Törökországban, és ha igen, mennyi időre – jelezte a NATO főtitkára, és hozzátette: a jövő héten szakértői csoport utazik a térségbe, hogy megtekintse a telepítés lehetséges helyszíneit.

A szövetség biztonsága oszthatatlan. A NATO teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy elrettentsen bárminemű fenyegetéstől, és megvédje Törökország épségét – hangoztatta Anders Fogh Rasmussen.

(forrás: MTI)