Történelmi árvíz Szerbiában

Nagyvilág - szerző: KT

Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában legkevesebb 44 személy vesztetta életét az árvíz miatt, ami a szerb fővárost, Belgrádot is fenyegeti. A településtől 30 km-re lévő Obrenovácon átszakadt a védőgát, az obrenováci hőerőmű is veszélybe került.

 

 

Bosznia-Hercegovina közel egyharmada teljesen víz alatt van, a földcsuszamlások miatt egész aknamezőket mozdíthatott el az ár, nem kis fejtörést okozva a hatóságoknak. Horvátországban a Száva áradása miatt két embert nyilvánítottak eltűntnek.

 

A katasztrófa súlytotta országokba segélyszállítmányok érkeznek, a kitelepítetteket sportcsarnokokban és iskolákban helyezték el. A kár értéke már most meghaladja a 100 millió eurót. A magyar katasztrófavédelem a Hunor mentőszervezet tagjaival együtt mentőcsónakokkal és egy helikopterrel segíti az árvízi védekezést a térségben.

 

 

Magyarországon 320 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A Hernád mentén harmadfokú készültség van érvényben, a folyó már tetőzött Hidasnémetinél. A Duna árhulláma Budapestnél várhatóan az első fok szintje alatt tetőzik.