Tovább csökkent a munkanélküliség?

Gazdaság - szerző: GR

Tovább csökkent a munkanélküliség 2013 decembere és 2014 februárja között – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

 

A KSH közlése szerint a munkanélküliek száma egy év alatt 123 ezerrel, 379 ezerre, a munkanélküliségi ráta 3,0 százalékponttal, 8,6 százalékra csökkent 2013 decembere és 2014 februárja között. Ennél kevesebb munkanélküli utoljára öt évvel ezelőtt volt a KSH adatai szerint.  

 

A négy évvel ezelőttivel összehasonlítva 100 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, miközben 229 ezerrel többen jelentek meg a munkaerőpiacon, így 4,4 százalékponttal magasabb aktivitási arány mellett 2,9 százalékponttal csökkent a munkanélküliség.

 

A 15-64 éves munkanélküli férfiak száma egy év alatt 82 ezerrel, 200 ezer alá csökkent, a 8,4 százalékos munkanélküliségi arány 3,8 százalékponttal alacsonyabb. Negyvenezerrel csökkent egy év alatt a női munkanélküliek száma, a 8,8 százalékos munkanélküliségi ráta pedig 2,3 százalékponttal csökkent.

 

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatai szerint (www.munka.hu) 2014. február végén 444 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 34,4 százalékos mérséklődés 2013 februárjához képest.

 

A legjobb munkavállalási korú, 25-54 évesek és az 55-64 évesek munkanélküliségi rátája is csökkent, előbbieké 3,2 százalékponttal, 7,6 százalékra, utóbbiaké pedig 0,7 százalékponttal, 6,6 százalékra.

 

A munkanélküliek 19,7 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 23,3 százalékos munkanélküliségi rátája 5,9 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

 

A munkanélküliek 52,1 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,9 hónap volt.

 

Elemzők: kedvezőek a munkaerőpiaci adatok, de a valódi javulás lassú folyamat

 

Kedvezőnek értékelték a munkanélküliségi és a foglalkoztatási adatokat az MTI-nek nyilatkozó elemzők, hangsúlyozták azonban azt is, hogy a jelentős javulást nagyrészt a közmunkaprogramok magyarázzák. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemelte, hogy 300 ezerrel többen dolgoznak, mint a ciklus elején.

 

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint kedvező, hogy egy év alatt három százalékponttal 8,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a javulás jelentős részét a közmunkaprogramok magyarázzák.  

 

A foglalkoztatottsági ráta is jelentősen nőtt, ebben szintén fontos szerepet játszanak a közmunkaprogramok, de már látszik a versenyszférában is a fellendülés – közölte.

 

Valóban elindult a javulás a munkaerőpiacon, de ez lassú folyamat, nem olyan robbanásszerű, mint amit főszámok mutatnak – fogalmazott.

 

Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője szintén elmondta, hogy a várakozásoknál jobbak lettek az adatok. A szakértő is kiemelte azonban, hogy ez elsősorban a közfoglalkoztatás bővülésének köszönhető, a versenyszférában jóval szerényebb a javulás.  

 

A közmunkaprogram csak átmeneti, nem valódi, hosszú távú megoldás, és kérdés, hogy a közfoglalkoztatottak később át tudnak-e kerülni a versenyszférába – hangsúlyozta. Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy a közfoglalkoztatásnak költségvetési vonzatai vannak. A közmunka jobb a munkanélküli segélynél, de kedvezőtlenebb, mintha a vállalkozások fizetnék a béreket – fogalmazott.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében hangsúlyozta: újabb 22 éves csúcsot jelent, hogy a 2013. december és 2014. február közötti időszakban a 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma 4 millió 53 ezerre emelkedett.  

 

Ebben az időszakban 327 ezerrel több embernek volt munkája, mint négy évvel korábban az azonos időszakban. 2010 tavasza, a kormányváltás idejéhez képest pedig 297 ezerrel többen voltak állásban a legfrissebb adatok szerint – közölte a tárca.

 

A növekedésnek része a közfoglalkoztatás és a migráció is, de a kormány sikeres foglalkoztatási programjainak, így például az Első Munkahely Garancia Programnak, a lakhatási támogatásnak vagy a kkv-k munkahelyteremtését támogató pályázatnak is köszönhetően a foglalkoztatottak számának növekedéséből a versenyszféra egyre jelentősebb arányt képvisel – fogalmazott az NGM.

 

A munkanélküliségi ráta 8,6 százalékon áll, erre több mint öt éve nem volt példa – tette hozzá a tárca.

 

A foglalkoztatottak számának rekord méretű növekedése a kormány foglalkoztatási programjainak, a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak köszönhető – áll az NGM közleményében.