Tranzakciós illetéknyi pénz spórolható jó bankválasztással

Gazdaság - szerző: GR

A 9 millió magyar bankszámla-tulajdonos közül január közepéig már több mint 50 ezren ellenőrizték banki díjaikat az interneten, a kalkulációk alapján kijelenthető, hogy jó bankváltással a tranzakciós illetéknél sokkal többet meg lehet takarítani – közölte a biztositas.hu alkusz portál a banki díjkalkulátorának adataira hivatkozva az MTI-vel.

   A banki tranzakciós illeték hatására átlagosan mintegy 30 százalékkal kell többet fizetniük idéntől a lakossági bankszámlák tulajdonosainak. Leginkább a készpénzfelvételi költségek és az utalások átlagos díjai emelkedtek a tavalyihoz képest, 25, illetve 250 százalékkal. Több bank a számlák havi alapdíjait is jelentősen megemelte, illetve bővült a bankok által felszámított költségfajták köre is. Ez utóbbi mára már meghaladja a százféle költséget.

A biztositas.hu portál banki díjkalkulátorának adatai alapján a bankváltással megtakarítható átlagos összegek a következők szerint alakulnak. Minimálbér esetén a legolcsóbb és a legdrágább számla közötti éves díjkülönbség átlagosan mintegy 10 ezer forint, míg 140 ezres átlagkereset esetén már 15-25 ezer forint. Ettől magasabb jövedelmi szintek esetében a bankváltással megtakarítható összeg elérheti a 25-30 ezer forintot is.

Az előbbi megtakarításokhoz jönnek még a magasabb folyószámlakamatot kínáló, illetve a kártyás vásárlások után visszatérítést kínáló banki ajánlatok, amelyek hatására a különbségek tovább nőnek. Az elérhető megtakarítások mindenesetre jóval meghaladják a tranzakciós adó általi 5-8 ezer forintos átlagos éves díjemelés mértékét. A biztositas.hu szerint a bankok helyzete egyre inkább hasonlít a biztosítók közötti versenyhez. A biztosítási adók ellenére ugyanis a díjak évek óta nem emelkednek, mivel egyre többen és tudatosabban választanak maguknak szolgáltatót, kihasználva az internet biztosította összemérhetőséget.

A biztositas.hu az egyik legnagyobb független online biztosításközvetítő (alkusz) Magyarországon. A társaság múlt év októberében indította el az új banki termékeket is összehasonlító szolgáltatását.

(Forrás: MTI)


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.