Tüntetések – mégsem lesz kijárási tilalom Szerbiában

Nagyvilág - szerző: HH

Rosszul fogadta a szerb közvélemény az újabb korlátozásokat. Hiába a szójáték, a tiltások ellen tömegek léptek fel Belgrádban, Újvidéken és Nisben is.

 

Kedd este azt követően vonultak utcára főként fiatal tüntetők, hogy Aleksandar Vucic államfő bejelentette, a rossz járványügyi mutatók miatt ismét hétvégi kijárási tilalmat vezetnek be. A demonstrálók rendőrautókat gyújtottak fel, és összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel. A szerbiai rendőrfőkapitány elmondása szerint az éjszakai összecsapásokban legalább hatvanan sebesültek meg, közöttük 43 rendőr, 23 tiltakozót előállítottak.

 

A tüntetők a parlament körbezárt épületénél palackokkal, kövekkel és fáklyákkal dobálták meg a rendőröket, kukákat borogattak és gyújtottak fel. Az ország egész területéről berendelt rendőrök könnygázgránátokkal válaszoltak.

 

A felszólaló ellenzéki politikusok szerint manipulálták a hivatalos járványügyi adatokat annak érdekében, hogy megakadályozva az ellenzéki rendezvényeket végül megtarthassák a június 21-i parlamenti választásokat – amelyeken elsöprő győzelmet aratott a hatalmát kiterjesztő Aleksandar Vucic pártja.

 

Miután videóra vették, amint egy marék rendőr összever három, békésen ücsörgő állampolgárt egy parkban, a szerb kormányfő kénytelen volt bejelenteni, hogy mégsem lesz kijárási tilalom.