Turizmusfejlesztési hozzájárulás – ez egy fontos szabály a könnyítésben

Gazdaság - szerző: HH

A kormány az ágazat terheinek csökkentése érdekében bizonyos résszabályok mellett mentesítette a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetése alól a szállásadókat.

 

A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a 2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, amely időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására és megállapítására nem kerül sor – emlékeztet a NAV.

 

Ez azt jelenti, hogy akik kizárólag ezen időszakkal érintettek – havi bevallásra kötelezettek március, április, május, június tekintetében, illetve negyedéves bevallók a második negyedév vonatkozásában -, azoknak nem kell bevallást benyújtaniuk és értelemszerűen fizetési kötelezettségük sem merül fel.

 

Annak a turizmusfejlesztési hozzájárulásra kötelezettnek, akinek a turizmusfejlesztési hozzájárulást negyedévente kell bevallania, a 2020. április 20-ig benyújtandó bevallásában a 2020. január 1. és 2020. február 29. közötti, akinek pedig évente kell bevallania, a 2021. február 25-ig benyújtandó bevallásában a 2020. január 1. és 2020. február 29. közötti és a 2020. július 1. és 2020. december 31. közötti időszakra vonatkozó turizmusfejlesztési hozzájárulást kell megállapítania, bevallania és megfizetnie.

 

Fontos szabály tehát, hogy annak, aki a mentesített hónapokon kívül további időszakkal is érintett, továbbra is be kell nyújtania a bevallását, azonban a mentesített március, április, május és június hónapokat nem kell figyelembe venni.