Turizmusra százmilliárdok – a gazdaságvédelmi csomag részleteit árulhatta el Guller

Gazdaság - szerző: GR

Miután a kormány elfogadta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) átfogó javaslatcsomagjának nagy részét annak érdekében, hogy enyhítsék a járvány okozta válság turizmusra gyakorolt hatásait, Guller Zoltán a gazdaságvédelmi intézkedések eddig nem említett részleteit árulta el egy turisztikai témájú blog podcastjében.

 

A turizmus újraindításához, a munkahelyek védelméhez és a turisztikai szektor támogatásához szükséges valamennyi feltétel adott vagy adott lesz a gazdaságvédelmi akcióterv harmadik részével, tehát az eddig bejelentett intézkedéseket további lépések fogják majd követni – mondta az ügynökség vezetője.

 

Guller Zoltán arra számít, hogy jelenleg ugyan nulla az ágazat kibocsátása, de nagyon gyorsan lábra áll és ehhez a fizetőképesség fenntartása alapvetően szükséges. Az ágazatnak a bankok felé való kitettsége jelenleg 500 milliárd forint, a problémák megoldására a Magyar Nemzeti Bank által bejelentett 2000 milliárdos hitel-garancia-tőke program jelenthet megoldást.

 

Százmilliárdok a fejlesztésre 

 

A gazdaságvédelmi akcióterv a kilábalást segítő egyik legfontosabb, már bejelentett intézkedése, hogy a kormány felfüggeszti az idegenforgalmi adó fizetési kötelezettséget az év végéig. Hozzávetőlegesen 600 milliárd forint összegben nyílnak majd meg pályázatok a turisztikai szektor fejlesztésére; részben a szálláshelyek korszerűsítésére, részben új szálláshelyek építésére. Emellett az MTÜ szeretne a gyógyfürdők számára egyfajta alapinfrastruktúra-fejlesztési programot is indítani, mely indokai közt szerepel többek közt az is, hogy a legtöbb fürdő esetében a gépészeti megoldások elavultak és új kutakat kellene fúrni, valamint rendezni kell a vízkezeléssel kapcsolatos technikai problémákat.

 

Nagyságrendileg száz milliárd forintos értékben folytatódik a kastély- és várprogram, melynek köszönhetően az előző uniós ciklusban 35 milliárd forintból újult meg számos épített örökség Magyarországon. A folytatás célja, hogy még több attrakció, turisztikai lehetőség, élménykínálat jöjjön létre Magyarországon.

 

A SZÉP kártya újra nagy lesz

 

Guller szerint a 2008-2009-es válságból a magyar turisztikai szektor a Széchényi pihenőkártya 2011-es bevezetésével lábalt ki, ezt követően indult meg a turizmus dinamikus növekedése is. 2020-ra ez a program a belföldi turizmus motorja lett, amit több millió ügyfél és 220 milliárd forintnyi feltöltés jellemez. Ebből származik például a belföldi szállásdíj bevétel nagyjából 25 százaléka, és azt várják, hogy ez a jövőben magasabb lesz.

 

A SZÉP kártya a 2011-es adó- és járulékszintre kerül vissza, amivel jelentős mértékben csökken az adó- és járulékterhe, tehát csak személyi jövedelemadót kell fizetni a munkáltatóknak, ezzel pedig újra hihetetlenül olcsó és hatékony javadalmazási formává válik. A feltöltési lehetőség 450 ezerről 800 ezer forintra nő, így Guller szerint a közvetlenül szálláshelyekhez, éttermekhez és attrakciós pontokhoz eljutó forgalom elérheti a 400 milliárd forintot is.