Új csúcs a Kékszalagon

Életmód - szerző: Kacsúr Tamás

A Fifty-Fifty több mint három órával javította saját rekordját a 46. Kékszalagon. A tókerülő versenyen az új csúcs az első helyre is elég volt. A Józsa Márton kormányozta kétárbocos katamarán 7 óra 13 perc 57 másodperces idővel diadalmaskodott.

 

 

A kormányos összességében ideálisnak nevezte a versenyt, de úgy vélekedett, hogy a most elért időnél is lehet jobbat vitorlázni. A Fifty-Fifty 2012-ben 10:34 órás idővel ért el új csúcsot.

 

A címvédő és 11-szeres győztes Litkey Farkas irányította Evopro Katamadár kénytelen volt feladni a versenyt, mert az orrmerevítőnél elszakadt egy kötél, ennek következtében több alkatrész megsérült és a hibát nem lehetett a vízen kijavítani.

 

A jó szélben 522 hajó vágott neki 9 órakor a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távnak Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén, amik közül minden ötödik játéknak nézte a megmérettetést: még mentik őket.

 

A Kékszalag vitorlásverseny résztvevőinek mintegy ötöde felkészületlennek bizonyult tudásban, vagy műszakilag, ezért bajba került az egyébként nem rendkívüli időjárásban, a vizimentők csütörtök délután óta folyamatosan mentik az embereket; az anyagi kár jelentős, személyi sérülés csak néhány esetben történt eddig, azok sem súlyosak. Erről Bagyó Sándor, a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője nyilatkozott péntek hajnalban az MTI-nek mentés közben.