Újabb pályázati lehetőség otthonaink korszerűsítésére: itt az Otthon Melege Program

Életmód - szerző: |X|

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett új pályázat lehetőséget kínál a családi házban élő lakosság számára vissza nem térítendő támogatás felhasználásával lakóépületeik korszerűsítésére, felújítására, ezzel hozzájárulva az ország energiahatékonyságának növeléséhez, valamint klímavédelmi céljaihoz. Az Otthon Melege Program részleteiről a Szigetvári Takarék lakossági hitel üzletágvezetőjével beszélgettünk.

 

Mellár Loretta közel több mint 20 éves banki tapasztalattal számos finanszírozási lehetőséggel találkozott már, melyek hozzásegítették az ügyfeleket lakáscéljaik megvalósításához.

 

Mi a pályázati konstrukció célja, és miért érdemes pályázni?

 

A támogatás nyújtásának célja elsődlegesen az otthonok energiahatékonyságának javítása, amely beruházás megvalósítása sokszor rendkívüli költséget jelent a családok számára, emiatt gyakran kivitelezhetetlen megfelelő támogatás nélkül.

 

A pályázat ebben nyújt segítséget azáltal, hogy egy vissza nem térítendő támogatást kínál azon családok számára, akik a nem elégséges önerő illetve egyéb más hátráltató körülmény miatt eddig nem tudták otthonukat felújítani, korszerűsíteni. Tehát nem a teljes összeget kell az adott személynek biztosítani, és a korábbiaknál kisebb mértékű önerő biztosítása is elegendő lehet, a beruházás pedig rövid időn belül látványosan csökkenti a háztartás havi költségeit.

 

Kik, és milyen feltételekkel jogosultak a támogatás igénybevételére?

 

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett, és Központi Költségvetés által biztosított keretösszeg 5.000.000.000,- Ft, azaz ötmilliárd forint, amely kizárólag magyarországi lakóhellyel rendelkező, cselekvőképes nagykorú természetes személyekre vonatkozik.

 

Különböző kritériumnak kell megfelelnie a felújítani tervezett otthonnak is. A program keretében a támogatást kizárólag hagyományos technológiával, 1996 előtt épült – és 1995. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkező – egylakásos, legfeljebb 135 m2 fűtött alapterülettel rendelkező családi házak felújítására lehet igénybe venni. További feltétel, hogy az ingatlan a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában legyen, illetve kitétel az is, a pályázat benyújtását megelőzően a családi ház lakott, vagyis használatban legyen.

 

Milyen összegű támogatás elnyerésére van lehetőség, és pontosan mi a támogatható tevékenységek köre?

 

A támogatható tevékenységek körébe tartozik a teljesség igénye nélkül a helyiségek nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje, homlokzatok és födémek hőszigetelése, vagy épp az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása is. A támogatásra jogosult tevékenységek köre részletesen megtalálható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján elérhető Pályázati Útmutatóban.

 

A beruházások kapcsán az elszámolható költségek 40-55%-ára igényelhető vissza nem térítendő támogatás, a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően. A megvalósítandó fejlesztések függvényében különböző mértékű támogatás nyerhető el, maximum 2,5 millió Ft összegben. Mivel a ház energetikai korszerűsítését célzó beruházások rendszerint igen költségesek, mindenképpen szükséges egy bizonyos mértékű forrás kiegészítés, amely lehet a pályázatot benyújtó személy bankszámláján rendelkezésre álló összeg, egy megtakarítás, de dönthet úgy, hogy lakáscélú hitelt, vagy akár fogyasztási kölcsönt igényel, céljainak megvalósítása érdekében. A Szigetvári Takarék által nyújtott megoldások köre széles palettán mozog, számos lehetőséget kínál azon érdeklődők számára, akik az Otthon Melege Programban való részvételhez szükséges önerő finanszírozásához keresnek megoldást.

 

Mikortól lehetséges a pályázatok benyújtása?

 

2016. augusztus 15-től van lehetőség a pályázni, Kormányzati Portálon található pályázatbenyújtó rendszeren keresztül, ügyfélkapus azonosítást követően. Tekintettel arra, hogy ez egy hazai forrású program, aki komolyan fontolgatja otthonának felújítását, annak érdemes minél hamarabb benyújtani a pályázati anyagot.

 

Ha bármilyen kérdése merülne fel az Otthon Melege Programmal kapcsolatban, forduljon bizalommal a Szigetvári Takarékhoz.