Újgenerációs elektronmikroszkóppal kutatnak a PTE-n

Technológia - szerző: HH

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap több mint 320 millió forintos támogatásával a Pécsi Tudományegyetemen új generációs transzmissziós elektronmikroszkópot állítottak munkába.

 

Az ultramodern eszköz a klasszikus, kétdimenziós elektronmikroszkópos képalkotási funkción túl lehetővé teszi a vizsgált struktúrák három dimenzióban történő megjelenítését.

 

 

A mikroszkóp további kutatási és technológiai fejlődést tesz lehetővé mind az idegtudományok területén, mind az alkalmazott kutatás, így például a nanotechnológia terén. Emellett egyedülállósága révén várható a tudományos és ipari partnerekkel történő együttműködés, valamint a nemzetközi kapcsolatrendszer bővülése, megerősödése.

 

Az új eszköznek köszönhetően nyert eredmények hozzájárulnak a társadalom széles rétegeit érintő betegségek, így például a cukorbetegség okozta retinakárosodás, a stressz és az epilepszia mélyebb megértéséhez, pontosabb elemzéséhez is – ismertette dr. Seress László emeritus professzor, a projekt szakmai vezetője.

 

A szakemberek szerint az új műszerrel végzett kutatások eredményeit hosszútávon az alkalmazott kutatási területek, így a gyógyszerfejlesztés, az anyagtudomány, a nanotechnológia és a bionika egyaránt hasznosíthatja. Tekintettel arra, hogy a 3D leképezés nemcsak az idegsejtek közötti kommunikáció, hanem bármely más sejtek közötti kapcsolat vizsgálatára alkalmas, várhatóan megnő a nem idegtudományok területén tevékenykedő kutatócsoportok részéről is az elektronmikroszkópia iránti érdeklődés.