Újított a NAV, már az egyszerűsített foglalkoztatás is bejelenthető online

Gazdaság - szerző: HH

Új szolgáltatással bővült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazása, mostantól az egyszerűsített foglalkoztatás is rögzíthető az oldalon.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű webes alkalmazásának használatához nincs szükség semmilyen külső program telepítésére: egyszerűen, internetes eléréssel, akár okoseszközről is, gyorsan elintézhető számos ügy, ha valakinek van ügyfélkapuja.

 

Az egyszerűsített foglalkoztatásról (EFO) szóló bejelentés – KAÜ-azonosítás után – akár közvetlenül a munkakezdés előtt is beadható. A küldés előtt a felhasználó az érvényes bejelentéseket lekérdezheti és az új adatokat visszavonhatja és törölheti is.

 

A dokumentumok garantáltan hiba nélkül kerülnek a NAV-hoz, ugyanis a fals adatokat blokkolja a rendszer, a feldolgozhatatlan bejelentés nem küldhető be. Így azt is ellenőrzi az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA), hogy a foglalkoztatott neve és az adóazonosító jel összetartozik-e és erről azonnal – legkésőbb az Ellenőrzés / Véglegesítés gomb megnyomása után – visszajelez az adózónak.

 

Továbbra is elérhető az Általános Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ÁNYK) a T1042E jelű űrlap, amelyen bejelenthető az egyszerűsített foglalkoztatás, azonban az ONYA könnyebb megoldást jelent.

 

Az ONYA a NAV megújult honlapján az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás menüpontból érhető el.