Ujjlenyomatot is ellenőriznek a határokon

Belföldi hírek - szerző: Kacsúr Tamás

Ujjlenyomat-ellenőrzést végeznek Magyarország külső, schengeni határátkelőin a harmadik országbeli vízumkötelezett állampolgároknál a visszaélések kiszűrésére.

 

 

Vas Gizella rendőr ezredes korábban elmondta, az Európai Unió vízuminformációs rendszerén alapuló ellenőrzést nemcsak Magyarország schengeni határátkelőin vezetik be a vízumkötelezett harmadik országbeli állampolgároknál, hanem a schengeni határforgalomban minden államban – belépésnél minden esetben, kilépésnél pedig szúrópróbaszerűen alkalmazzák.

 

Tájékoztatása szerint a személyazonosság egyértelmű megállapítását célzó ellenőrzés 5-10 másodpercig tart, és a központi uniós rendszer is ennyi idő alatt küldi meg az eredményt. Az útlevélkezelőknek ez alapján kell eljárniuk, tehát engedélyezni vagy megtagadni a belépést, hiszen az ellenőrzéseket gyakorlatilag valamennyi schengeni tagállam nevében végzik el mindenhol.

 

A gyakorlatban Magyarországon ez azt jelenti, hogy valamennyi érintett beutazónak egy ujjlenyomat-olvasó eszköz üvegablakára kell nyomnia az egyik kezének ujjait, a hüvelykujj kivételével. Az utastól levett ujjlenyomatot automatikusan ellenőrzik az uniós központi információs rendszerben akár vízi, légi, közúti átkelőhelyen érkezik az utas.

 

Az ORFK valamennyi határátkelőhelyet ellátja a szükséges eszközökkel, ez a vízi- és a vasúti forgalomban mobileszközök használatát jelenti.

 

Az ellenőrzés alól mentesülnek a 12 év alatti gyerekek, az állam- és kormányfők, az uralkodók és családtagjaik, valamint a fizikailag akadályozottak, így például azok, akiknek a keze be van gipszelve.