Újra kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

Gazdaság - szerző: HH

Március utolsó napján lejárt a turizmus-vendéglátás ágazatot segítő veszélyhelyzeti moratórium, így az érintettek újra kötelesek turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

Az ellenérték fejében és nem közvetített szolgáltatásként nyújtott kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, valamint az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15.56.10-ből) után a hozzájárulást 2023. április 1-jétől kell megállapítani, bevallani és megfizetni.

 

A hozzájárulást a 23TFEJLH jelű nyomtatványon a havi bevallóknak először a 2023. április 1-jétől április 30-áig terjedő időszakról 2023. május 22-éig kell bevallani, míg a negyedéves bevallóknak 2023 második negyedévéről július 20-áig. Az éves bevallóknak a 2023-as évről 2024. február 26-áig, ebben a bevallásban a turizmusfejlesztési hozzájárulás alapjának megállapításakor nem kell figyelembe venni a 2023. január 1. és 2023. március 31. közötti időszakot.

 

A NAV A NAV kockázatelemző munkája során összeveti az NTAK-adatokat a bevallások adataival, illetve a figyelemmel kíséri a szálláshely-szolgáltatók, vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetőinek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) továbbított forgalmi adatait is.