Uniós jogot sért a SZÉP-kártya és az Erzsébet utalvány

Gazdaság - szerző: HH/MTI

Az Európai Unió Bírósága szerint nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártya rendszer és az Erzsébet étkezési utalvány rendszer egyes elemei.

 

A bíróság kedden nyilvánosságra hozott döntése szerint az a tény, hogy a más tagállamban letelepedett vállalkozások magyarországi fióktelepei nem bocsáthatnak ki SZÉP-kártyát uniós irányelvet sért, mivel a tagállamok nem akadályozhatják a szolgáltatókat a letelepedési formájuk megválasztásában.

 

Egyebek mellett azt is megállapították, hogy a magyar jogi szabályozás nem egyeztethető össze az uniós irányelvvel, mivel a szolgáltatók jogi formájára vonatkozó követelmények nem különböztethetik meg hátrányosan székhely szerint a vállalkozásokat.

 

A kormány elszánt, a programok megmaradnak

 

A magyar kormány továbbra is elszánt az Erzsébet-program megtartásában, ugyanakkor tudomásul veszi és tiszteletben tartja az Európai Bíróság magyar cafeteria-rendszerről szóló döntését – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő  keddi sajtótájékoztatóján. Közölte: a kormány szerdai ülésén tárgyal a kérdésről, és egy olyan rendszert hoznak létre, amely megfelel az európai unió követelményeinek, de legfőképpen tiszteletben tartja, figyelembe veszi a magyar emberek érdekét. Mint mondta, a 2016-ra meghirdetett programok, illetve az idén érvényes szabályok változatlanul megmaradnak, a pályázatok lezajlanak, a pénz illetve a keretek rendelkezésre állnak.