Űrtechnológiai központ épül Martonvásáron

Technológia - szerző: HH

Űrtechnológiai központ létrehozását kezdte meg a Remred Kft. Martonvásáron mintegy 10 milliárd forintért. A központban kisműholdak és azokat működtető rendszerek gyártását, összeszerelését és tesztelését végzik majd.

 

A tervek szerint a 2025 első negyedévére elkészülő technológiai központ körülbelül 3200 négyzetméter munkaterülettel rendelkezik majd, amiből a speciális laboratóriumi terület 1500 négyzetméter lesz. Ebben helyet kapnak magas minősítésű tisztatéri helyiségek, továbbá az űripari szabványoknak megfelelő rezgés-, sokk-, termo-vákuum-, anyagtechnológiai-, EMC- és akusztikus tesztekhez szükséges eszközök is.

 

A cég az elmúlt évtizedekben több mint 150 űrmisszióban vett már részt. Jelenleg az űridőjárás és az űrsugárzás-mérés terén gyárt termékeket, valamint egyedi alrendszerek és űripari berendezések európai űripari szabvány (ECSS) szerinti fejlesztésével, gyártásával, integrációjával, és repülés előtti tesztelésével csatlakozik be a nemzetközi innovációs folyamatokba és beszállítói értékláncokba.

 

A Remred Kft. tavaly csaknem 297 millió forint adózott eredményt ért el, a 2020-as 66,5 millió forintot követően. Az értékesítés nettó árbevétele 437,6 millió forint volt 2021-ben, míg egy évvel korábban 139,6 milliót tett ki. A társaság tavaly átlagosan 11 embert foglalkoztatott.