Útjára indul az Orient Express, lezuhan egy léghajó

Gyorshír - szerző: Kacsúr Tamás

Avagy mindent a mai napról. Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Ferenceket. A latin-olasz név jelentése francia. Köszöntsd megosztással, ha egy ismerősöd ma ünnepel!

 

Október 4-én e napon történt: 1883–ben elindul első útjára az Orient expressz. 1930 ban a Londonból India felé felé közlekedő R-101 brit léghajó 53 utassal a fedélzetén a La Manche fölött viharba kerül, a franciaországi Beauvais városa fölött kigyullad és lezuhan. Kilencen élik túl a tragédiát, a brit kormány leállítja léghajóprogramját. Három éve volt az ajkai vörösiszap-katasztrófa.

 

Ma van az állatok világnapja.

 

A Villányban, a Vörösbor Fesztiválon a szombati bortúrák és bórkóstolók után A Zengő Együttes hangszerbemutatóját követően Hagyományőrző néptáncbemutatókon és folklórbemutatókon múlathatjuk az időt, majd A Köztársaság Bandája és a Kerekes Band zenél. A rendezvény ünnepélyes megnyitója 15 órakor lesz a rendezvénytéren, amit a Bartók Béla Férfikar, a Budapest Voices és a Gringo Star koncertje követ. Az este nagyágyúja Gesztiék után a KFT lesz, amit tűzijáték követ. A szombati maradék energiánkat a Véméndi Szextett utcabálján vezethetjük le.

 

Várható időjárás térségünkben: felhős, 19 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 2013-ban mérték Zabaron, ahol -9,3 C° volt. A legmelegebbet, 30,0 C°-ot Bácsalmáson regisztrálták 1985-ben.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Kígyó gyógyszertár (Siklós, Dózsa György út 7. tel.: 72/579-343).

 

És azt tudta, hogy az “&” írásjel egy időben az angol ABC része volt?