Vádat emeltek a polgármester ellen

Baranya - szerző: Kacsúr Tamás

Költségvetési csalás és sikkasztás miatt emeltek vádat Siklósnagyfalu polgármestere, Kosztics József ellen – nevesíti a Magyar Nemzet azt a dél-baranyai polgármestert, aki ellen vádemeléssel zárult a nyomozás.

 

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség többek között jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat – mint fogalmaz – egy dél-baranyai falu polgármestere ellen – tájékoztatta lapunkat dr. Varga-Koritár György főügyész.

 

A vádlott 2011. év óta a dél-baranyai falu polgármestere. A község önkormányzata 2011. évben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz.

 

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumához 2011. évben beterjesztett pályázattal az önkormányzat 17 millió forint támogatást igényelt, a község alsó tagozatos iskolájának újraindítása címén. A támogatási szerződés megkötését követően a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott által vezetett gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére. A megállapodás megkötésekor ezen gazdasági társaság nem létezett, azt utólagosan hozták létre valótlan tartalmú számlák létrehozása céljából.

 

A másodrendű vádlott cége nevében közel 4 millió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik kft-től is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát, melyek szerint a cégek az iskola felújításában részt vettek, ott munkálatokat végeztek. A polgármester ezen számlákat a minisztériumhoz benyújtotta, ahonnan támogatásként 7,6 millió forintot kifizettek. Ezen számlák azonban valótlan tartalmúak voltak, ugyanis a munkákat már korábban más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat korábban már igénybe vett állami támogatást.

 

A polgármester ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is kötött szerződést a kistérségi startmunka mintaprogramban való részvételről. Ezen pályázattal kapcsolatban a polgármester szintén benyújtott a másodrendű vádlott által kiállított valótlan tartalmú számlákat, mely alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

 

A pályázatokon kívül a polgármester mintegy 5 millió forint összeget vett fel az önkormányzattól, mely vonatkozásában annak leplezésére a másodrendű vádlott cége által kiállított valótlan tartalmú számlákat helyezte az önkormányzat könyvelésébe. Ezen számlák földmunkákról, építési tevékenységről szólnak, mely munkákat azonban a másodrendű vádlott cége nem végezte el.

 

A polgármester által elkövetett bűncselekmények, többek között a költségvetési csalás, sikkasztás, okirat-hamisítás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekményekben a vádiratban szereplő további három vádlott bűnsegédként vett részt. A bűncselekmények közül a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.