Változnak a növekedési hitelprogram feltételei

Gazdaság - szerző: GR

A forgóeszközhitelek maximális futamideje 1 évről 3-ra emelkedik, lehetővé válik a faktoring finanszírozása és a beruházási hitelek lehívásának végső határideje fél évvel kitolódik – ezek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának legfontosabb változásai, melyek 2014. május 1-jén, illetve június 1-jén lépnek életbe – közölte a jegybank az MTI-vel.  

 

Az MNB közleménye szerint a jegybank a növekedési hitelprogram (nhp) elindítása óta törekszik a program üzleti feltételeinek finomhangolására annak érdekében, hogy a hitelpiaci zavarokkal leginkább érintett kis- és középvállalkozói (kkv) szektor minél több szereplője be tudjon kapcsolódni a programba. Az első negyedévben a jegybank a hitelintézetektől és az üzleti szféra képviselőitől több változtatási javaslatot is kapott, ezeket mérlegelve döntött a módosításokról.

 

A forgóeszközhitelek maximális futamideje 1 évről 3 évre emelkedik. Ennek köszönhetően a kis- és középvállalkozások egy adott beruházáshoz kapcsolódó kezdeti megnövekedett forgóeszközigényüket hosszabb távon is fedezni tudják, ami segíti a cégek likviditási helyzetét, különösen abban a kritikus időszakban, ameddig a beruházás megtérül.

 

A jegybanki közlemény szerint a rövid lejáratú finanszírozásban a kockázatosabb vállalkozások esetében jelentős szerepet tölt be a faktoring, melynek refinanszírozására eddig nem volt lehetőség a programban. A faktoring bevonásával azon ügyfelek is finanszírozáshoz juthatnak, amelyek megfelelő biztosítékok hiányában nem részesülhetnek a forgóeszközhitelből, ugyanakkor jó kockázati besorolású vevőkörrel rendelkeznek.

 

Kitérnek arra: további hozadéka lehet az új finanszírozási lehetőségnek, hogy azon kkv-k számára, amelyek jelenleg forgóeszközhitelből finanszírozzák likviditási igényüket, a faktoringra való áttéréssel felszabaduló biztosítékaikat beruházási hitelek felvételekor fedezetként használhatnák fel. Ez a finanszírozási forma várhatóan június 1-jétől válik elérhetővé, a Magyar Faktoring Szövetséggel egyeztetett részletszabályok kialakítását követően – olvasható a jegybanki dokumentumban.

 

Az MNB szerint tekintettel arra, hogy egyes beruházások átfutási és kivitelezési időigénye akár éven túli is lehet, az MNB az év végéig tartó szerződéskötési időszakon túl további fél évet biztosít a beruházási hitelek esetében azok 2014 vége után fennmaradó részének lehívására. Természetesen a szerződéskötésnek, valamint a hitelösszeg egy része lehívásának és felhasználásának 2014 végéig meg kell történnie – közölték.

 

A jegybanki közlemény alapján a lehívási határidő kitolása révén akár olyan nagyobb volumenű beruházások is finanszírozhatóvá válnak az nhp keretében, amelyek befejezése nem valósítható meg idén.

 

Az MNB kiemelt problémának tartja a nem teljesítő hitelek magas arányát és a portfóliótisztítás alacsony dinamikáját a hazai pénzügyi rendszerben. A kkv-k számára a továbbértékesítési célú kereskedelmiingatlan-vásárlás mellett lehetővé válik kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozása is azokban az esetekben, ha az nem teljesítő vagy felmondott hitelhez kapcsolódik.  

 

Az nhp ezen módosítása a hitelintézetek portfóliótisztításának elősegítését célozza, a beragadt ingatlanok könnyebb értékesíthetősége a bankok lekötött tőkéjének felszabadításán keresztül javíthatja azok hitelezését – mutat rá közlemény. Az ismertetett nagyobb változtatások mellett számos kisebb, technikai módosítást is végrehajt a közeljövőben az MNB, ami a jelenlegi hitelcélok szélesebb körű elérhetőségét segíti. Az ezekhez kapcsolódó részletszabályok kialakításáig a jelenleg hatályos terméktájékoztatóban foglaltak szerint zavartalanul folytatódhat a program keretében történő hitelezés.

 

A jegybanki közlemény kiemeli: a 2014. március közepén hatályba lépett új Polgári törvénykönyv szükségessé tette a programban részt vevő hitelintézetekkel kötött keretszerződések módosítását. Az MNB mindent megtett annak érdekében, hogy az új szabályokkal összhangban lévő fedezeti struktúrára való átállás zökkenőmentes legyen. Emellett a fedezeti struktúra alapvető elemére, a hitelbiztosítéki nyilvántartásra vonatkozóan a jogszabályok által előírt átmeneti időszakban továbbra is lehívhatóak legyenek a refinanszírozási kölcsönök – derült ki a jegybanki közleményből.