Változott a kötelező jótállás

Gazdaság - szerző: Kacsúr Tamás

Szeptember 15-től hatályos az a jogszabály, ami szerint a jótállási kötelezettséggel járó tartós fogyasztási cikkek köre kibővül, és egy kivétellel a 10 ezer forintos eladási ár lesz a jótállás kritériuma.

 

 

A háztartási gépek többsége eddig ugyan értékhatár nélkül szerepelt a jótállási kötelezettséggel bírók sorában, most viszont feltétel lesz a 10 ezer forintos fogyasztói ár. Ebbe a csoportba tartoznak például a hűtők, a mosó- és mosogatógépek, a porszívók, a varrógépek, valamint a villanybojlerek is.

 

Új termék a listán a 10 ezer forintnál drágább napszemüveg, az elektromos kerékpár és roller, a quad, továbbá a motoros vízi jármű is. Felkerültek a listára a gyermekgondozási cikkek, mint például a gyermekfigyelő berendezés, viszont a hinták és a csúszdák is. Továbbá jótállás jár a lőfegyverre, a sportszerre, továbbá az elektromos szépségápolási eszközre is. Az egyedüli termék, amelynél 50 ezer forint eladási ár az értékhatár, a nemes- vagy félnemes szőrméből készült ruházati termék.

 

A jótállás lényege, hogy a gyártónak, illetve a kereskedőnek kell bizonyítania azt, hogy a vásárló nem rendeltetésszerűen használta a terméket. Ellenkező esetben köteles kijavíttatni, illetve kicserélni azt. A vásárolt eszköz szakember általi üzembe helyezését továbbra is előírhatja a forgalmazó, illetve gyártó, de az nem róhat aránytalan terhet a fogyasztóra.