Véget vet a kormány a börtönbiznisznek

Belföldi hírek - szerző: HH

A börtönviszonyok miatt indított perek üzletszerű rendszerré alakultak, és mára kártalanítási ügyekben 12.680 határozat született, amely közel kilencmilliárd forintot vont el a költségvetésből. Sokan olyan körülmények miatt perelnek, melyeket otthon sem voltak életükben képesek elérni.

 

Az elítéltek azért indítottak tömeges pereket, mert a fogvatartás körülményei nem felelnek meg egyes uniós irányelveknek. Mint Varga Judit gazságügyi miniszter állítja, a kártérítésekből mindössze 10 százaléknyi összeg került a sértettekhez, a kifizetések 61 százaléka pedig ügyvédi irodák letéti számláira érkezett. Arról nem szólt, hogy az elítélt végül hány százalékához jutott hozzá, nyilatkozata a hangzatos részarányt tartalmazva csupán sugallta, hogy az ügyvédek profitáltak belőle, valójában esetükben is letéti számlákról volt szó.

 

A visszaélések elkerülése érdekében a jövőben a kártalanításként megállapított összeg – ha a jogosult szabadságvesztését tölti – a büntetés-végrehajtási intézet által kezelt letéti számlára érkezik. Kifizetés pedig ügyvédi letéti számlára nem teljesíthető, csak a büntetés-végrehajtás vagy a jogosult számlájára.