Veszélyes is lehet a tavi korcsolyázás

Belföldi hírek - szerző: Katasztrófavédelem

A téli időszakban kedvelt időtöltés a szabadvizek befagyott területein történő sportolás, korcsolyázás. A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is tartósan fagypont alatti hőmérsékletre számíthatunk, amely kedvezhet a téli sportok kedvelőinek.

 

 

A szabadvizek befagyott területe gyermekre és felnőttre egyaránt vonzerőt gyakorol, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában – tudatja közleményében a Katasztrófavédelem. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetele van, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.

 

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között kedvtelés céljából még a biztonságosnak ítélt jégre sem szabad rámenni.

 

A jégen tartózkodás során, ha gyanús ropogást, recsegést hallunk, azonnal feküdjünk a jégre, hogy minél nagyobb felületen legyen terhelve a jég és próbáljuk meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Beszakadás esetén igyekezzünk a jég szélében megkapaszkodni és lábunkkal a part felé lökni magunkat, illetve kérjünk segítséget. A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerülni kell a felesleges mozdulatokat, hogy megőrizzük a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget. Ha partot értünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, törölközzünk szárazra, igyunk forró, meleg italt.

 

Ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert ez csak fokozhatja a bajt. Életünket kockáztathatjuk, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjunk segítséget!

 

A Baranya megyei tűzoltók minden évben külön felkészítést kapnak a jégről történő mentés szabályairól. A beavatkozók is hason csúszva, egymás lábát fogva közelítik meg a bajba jutottat, majd egy létrát juttatnak a vízben lévő személyhez. A felkészítés keretében először elméletben, majd ha az időjárás is engedi, a szabadban is gyakorolják a tűzoltók a mentés mozzanatait.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.