Magasház tili-toli

Baranya - szerző: GR

A helyi önkormányzat birtokába került az 1989 óta üresen álló pécsi magasház az épület tulajdonosának számító gazdasági társaság felszámolása során – közölte a baranyai megyeszékhely fideszes alpolgármestere szerdán az MTI-vel.  

 

Csizi Péter azzal kapcsolatban nyilatkozott erről, hogy három, egy szerződés aláírásakor készített fotót helyezett el közösségi oldalán Visszavettük a Magasházat! Mostantól vége az időhúzásnak! címmel. Elmondta, az aláírt megállapodás értelmében a baranyai megyeszékhely önkormányzata vált a magasház tulajdonosává.  

 

Hozzátette, hogy a részletekről Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere csütörtök reggel ad tájékoztatást az újságíróknak, az épület hivatalos birtokba adásakor. A pécsi önkormányzat már az év elején jelezte, hogy ha az épületet eddig birtokló La Torre Kft. ellen felszámolási eljárás indul, akkor az önkormányzat ennek során meg kívánja szerezni a létesítményt, hogy azt később kormányzati támogatások felhasználásával lebontassa.

 

A Baranya Megyei Kormányhivatal a veszélyessé vált épületre tavaly ősszel adott ki bontási határozatot, amely ez év elején vált jogerőssé. Az ingatlan tulajdonosa elkészítette a bontási tervet, a dokumentum tavasszal vált jogerőssé.

 

A múlt

 

A magasház többször is gazdát cserélt 1989-es kiürítése óta. A legutóbb 2008-ban, Tasnádi Péter szocialista polgármester idején adta el azt a pécsi önkormányzat a spanyol Grupo Milton befektetői csoport projektcégének, a La Torre Kft.-nek egy ingatlancsomag részeként, abban bízva, hogy azt az új tulajdonos hasznosítja.

 

A spanyolok végül nem tudták megvalósítani szándékaikat, sőt a bontási határozat tavalyi elrendeléséig többször fel kellett szólítani őket, hogy gondoskodjanak az épület bekerítéséről, őrzéséről. Több ízben ugyanis illetéktelenek hatoltak be a létesítménybe, olykor emiatt súlyos tárgyak, fém alkatrészek hullottak le a ház tövéhez, balesetveszélyt teremtve ezzel.