Volt titkosügynök készíthette a Trump elleni dokumentumot

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Azonosítottak egy volt brit hírszerzőt, aki azzal vádolható, hogy ő állította össze Trump zsarolására alkalmas dokumentumot. A jelentés tartalma a napokban került nyilvánosságra.

 

Az MI6 székháza Londonban.

 

A 35 oldalas jelentést feltehetően Christopher Steele, a Secret Intelligence Service (MI6) egykori alkalmazottja készítette. A nyilvánosságra került adatok szerint az 58 éves Steele a 90-es években Moszkvában dolgozott hírszerzőként. A volt titkosügynök elmenekült, nevének nyilvánosságra hozatalakor már nem volt otthonában.

 

A CNN korábbi közlése szerint az amerikai hírszerzés arról tájékoztatta Donald Trump megválasztott és Barack Obama hivatalban lévő elnököt, a kongresszus hírszerzési bizottságainak vezetőit, hogy Oroszország Trump lejáratására, zsarolására alkalmas információk birtokában van. Moszkva tagadta a vádakat.

 

Az iratot elsőként közlő Buzzfeed hírportál arra felhívja fel a figyelmet, hogy az állítások hitelessége nem ellenőrzött.

 

A dokumentum szerint több, jól tájékozott forrás szerint Trump perverz szexuális aktusokban vett részt, amelyeket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szervezett vagy figyelt meg. Trump kibérelte a moszkvai Ritz Carlton hotel elnöki lakosztályát, ahol tudta, hogy az Obama házaspár is lakott, majd több prostituáltat arra kért, hogy vizeletükkel mocskolják be az ágyat, ahol az elnöki pár aludt. A hotelről tudott volt, hogy az FSZB megfigyelése alatt áll, a szobákban mikrofonokat és rejtett kamerákat szereltek fel – áll a volt brit ügynök munkájaként azonosított iratban.

 

A dokumentum szerint bizonyíték van arra is, hogy kiterjedt összeesküvés volt Trump kampánycsapata és a Kreml között. Az irat szerint Hillary Clintonról is gyűjtöttek a lejáratására alkalmas anyagokat, de az ő esetében inkább lehallgatott beszélgetésekről és telefonhívásokról van szó, nem kínos tevékenységekről.

 

A dokumentumról a jövő héten hivatalába lépő Trump annyit mondott: álhír, politikai boszorkányüldözés.