Vörös lett a Kapos a szennyezéstől

Baranya - szerző: KT

Vinasz, vagyis cukortalanított melasz jutott ki a szabadba a kaposvári cukorgyár területén lévő tároló tartály műszaki meghibásodása miatt – írja a Kaposvár Most. A keddi szennyezés a csapadékvíz-elvezető rendszeren keresztül kis mennyiségben elérte a Kapos folyót is.

 

A kijutó anyag felfogását a cukorgyár dolgozói és az üzem létesítményi tűzoltói több mint 30 fővel megkezdték, majd a helyszínre riasztották a kaposvári tűzoltókat és a katasztrófavédelmi mobil labor szolgálatot is. A kifolyó anyag felfogása érdekében elzárták a tartályhoz tartozó védművet és a csapadékvíz-elvezető rendszert, valamint intézkedtek a Kapos folyóba torkolló élő vízfolyás ideiglenes elzárására is. A kifolyó anyag felfogását, visszaszivattyúzását és biztonságos elhelyezését a beavatkozó egységek, valamint az üzem munkatársai végzik.

 

A műszaki meghibásodás következtében személyi sérülés nem történt, az üzem folyamatos működése biztosított. A lakosságra gyakorolt hatása nincs a műszaki meghibásodásnak, ezért lakosságvédelmi intézkedés nem vált szükségessé.

 

A katasztrófavédelmi mobil labor szolgálat folyamatosan monitorozza az üzem területét és a Kapos folyónak a cukorgyár körüli szakaszát. Az üzem területén a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági hatósága hatósági eljárást indított, melynek során a társhatóságok bevonásával vizsgálják az eset bekövetkezésének körülményeit. A kárelhárításban 27 hivatásos tűzoltó vesz részt, összesen hét gépjárművel.