Szigorúan sötétben: Kings of Leon – Only by the Night

Életmód - szerző: Kacsúr Tamás

A három Followill testvérből és egy unokatestvérükből alakult formáció egy Tenessee-i garázsából 2000-ben, a szülők válása és a srácok álláskeresése után indult világ körüli útjára. A banda a testvérek apja és nagyapja után kapta a nevét, ugyanis mindkettőt Leonnak hívták. Zenéjüket az amerikai vidéki élet és a keresztény neveltetés határozza meg.

 

Ötödik lemezük, a lassú retró-rockos slágereket felvonultató, érzelgős Only by the Night 2008 szeptemberében látta meg a napvilágot, és robbantotta a zenei listák élére a fiúkat. Az áttörést hozó dal nem volt más, mint a Sex on Fire, melynek szövegét a keresztény lelkületű énekes, Caleb Followill alkotta. Történt ugyanis, hogy a padlóra került rockzenész részegen tollat ragadott és leírta, Jézus mennyire nem szereti őt: Your Sex is on Fire! – énekli, melyen saját bevallása szerint később ő maga is megdöbbent.

 

A 11 dalból álló albumról valódi U2-érzés köszön vissza, de a hangulatból, mint egy teljes csokoládégyűjteményt kínáló dobozból mindent megkapunk. A kemény Crawl, a szenvedtetős refrénű Sex on Fire, a nyúlós Use Somebody, majd kis kiállás után a lüktető Notion olyan 42 perc élvezetet kínál, ami egy hangulatos éjszakai vezetéshez egyszerűen kötelező.