Zsír vagy olaj?

Helyi - szerző: VCS

Érdemes-e bedőlni bármilyen trendi világnézetnek, és száműzni minden zsiradékot a konyhából karcsúságunk megőrzése érdekében? Bizony sokféle rémhír és valós tényeken alapuló nézet látott már napvilágot, most viszont az egészségünk mellett az étel íze szempontjából is megnézzük, melyik zsiradékfajta lehet a jobb választás.

 

Egészségünk védelmében érdemes pár tanácsot megfogadni mind a zsírban, mind az olajban történő sütésnél:

 

– sütés közben a zsiradékból a magas hő és a levegő oxigéntartalmának hatására számos, az egészségre káros bomlástermék keletkezik, ami a készülő étel kis mennyiségben ugyan, de tartalmazni fog,

 

– azt, hogy a zsiradék használatra alkalmatlan, illetve egészségtelen, az alábbi jelekből vehetjük észre: füstöl, habzik, keserű, szúrós szagot ereszt, sötét színű anyagok rakodnak le a zsiradék alján és az edény falán: a füstölés egyben annak is a jele, hogy a zsiradékot túlhevítettük, ha ez megtörténik, akkor már ne használjuk.

 

– lehetőleg folyamatosan süssünk a meleg zsiradékban, mivel a lehűlés, majd újbóli hevítés ront a zsiradék minőségén,

 

– ne süssünk többször használt zsiradékkal,

 

– téves hiedelem, hogy egyes házi praktikákkal az elhasznált zsiradék megtisztítható: igaz, hogy a hagymával vagy kenyérhéjjal való átsütés látszatra megtisztítja a zsiradékot, de ugyanúgy megmaradnak benne az egészségre káros bomlástermékek,

 

– a sütőzsiradék használat után attól függően, hogy milyen fajtát választunk, még egy ideig – ha tiszta – használható: zsír még 18 – 20 óráig, napraforgóolaj pedig 8 – 10 óráig. Mivel a zsiradék érintkezik a levegővel, így ezen időn túl már olyan reakciók játszódhatnak le benne, ami már sem az étel ízének, sem az egészségünknek nem válna előnyére.

 

Tippek, trükkök, fortélyok

 

Ha ecettel átitatott szivacsot teszünk a lábas közelébe, magába szívja a zsírszagot. Ha pedig sütéskor az edény tetejére egy sűrű szövésű fémszitát borítunk, akkor megkímélhetjük magunkat attól, hogy a zsiradék szanaszét fröccsenjen. Ugyanígy segítségünkre lehet, ha sütőzsiradékba egy mokkáskanál sót teszünk, nem fog habzani és fröcsögni. Ha mégis kifröccsent a zsír, könnyebb feltakarítani, ha hideg vizet locsolunk rá először. Így a zsír megdermed, és könnyebben eltávolítható. De megeshet, hogy az étel akaratunk ellenére kicsit zsírosabb lesz a kelleténél.

 

Van megoldás. Csomagoljunk be jégkockát gézbe, mintegy kis batyut formázva, és húzzuk végig a leves vagy a szósz felszínén. A zsiradék hideg hatására a jégkockára tapad,és csak ki kell emelnünk. A sütnivaló étel kevésbé fogja magába szívni a zsiradékot, ha egy teáskanál ecetet adunk a zsiradékhoz. Ugyanígy kevésbé szívja magába a zsírt az étel, ha megfelelő hőmérsékletű a zsiradék. Ezt úgy ellenőrizhetjük, ha a zsiradékba egy kevés zsemlemorzsát szórunk. Ha lesüllyed, akkor még hideg a zsiradék, és csak magába szívná az étel, ha pedig feljön a gyöngyözik, akkor már megfelelő. Ha pedig füstölni kezd, akkor a zsiradékot túlhevítettük, ki kel cserélni.

 

Bundázott fogásnál vigyázzunk, hogy a panír ne ázzon el, száraz maradjon, különben sok zsiradékot szív magába, és le is válhat az étel felületéről.