Harkányi cégektől is vonnak vissza tomágatást

Életmód - szerző: KT

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szombaton nyilvánosságra hozta azt a listát, amin a pályázatokban vállalt nyilatkozattételi kötelezettségüket nem teljesítő cégeket sorolja fel. A lista 2493 szervezete között harkányi is szerepel.

 

Ezek a cégek a több, mint 46000 másik közül nem tettek eleget a támogatási szerződésben foglalt nyilatkozattételi, adatszolgáltatási kötelezettségüknek: nem vallották be, miként adóznak és a tulajdonosi struktúrájukról sem adtak információt. Az érintett vállalkozások elveszítik a korábban számukra megítélt támogatást. Ha már lehívták az összeg egy részét vagy egészét, kamatostul kell visszafizetniük, és további ellenőrzésre is számíthatnak.

 

Az NFÜ listájára azok a kedvezményezettek kerültek fel, akik a harmadik kiküldést követően sem vették át az új és átfogóbb tartalmú átláthatósági nyilatkozatot. Később azok is felkerülnek, akik átvették ugyan, de nem küldték vissza, vagy nem töltötték ki.

 

Az NFÜ hétfőn megkezdi az elállási eljárást a szombaton nyilvánosságra hozott listán szereplő cégekkel szemben – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki hangsúlyozta: a mulasztások esetében kivétel nélkül megindítják az elállási folyamatot, ami pontosan azt jelenti, hogy azok a cégek és szervezetek, amelyek nem tettek eleget a vállalt tájékoztatási kötelezettségüknek, elvesztik a korábban számukra megítélt támogatást. Ha lehívták a támogatást vagy egy részét, kamatostul kell visszafizetni. Az elállási eljárással felszabaduló mintegy 40-50 milliárd forint az eljárás befejeztével a duplája is lehet, amit újabb fejlesztésekre fordítanak majd.