10 dolog, amit ne vásároljunk 2014-ben

Életmód - szerző: KT

Az elmúlt évtized legnépszerűbb tech-kütyüjei, mint a laptop, az egyszerű navigációs készülék és még a digitális kamera is rákerült azoknak a termékeknek a listájára, amelyeket 2014-ben már nem érdemes megvásárolni a MarketWatch újságírói szerint az USA-ban. Persze a listát nem kell kötelezőnek tekinteni magunkra nézve, de ha jobban belegondolunk- a tízes lista ajánlásainak szinte minden eleme már Európára is érvényes lehet- sőt hazánkra is.  

 

Első helyen a kábeltévé…  

 

A lista első helyén a kábeltelevíziós szolgáltatás áll, amelyre szerintük az USA-ban már nem éppen érdemes előfizetni, ugyanakkor Magyarországon ez sokaknak furán hathat. Az Egyesült Államokban 2004 óta csökken az előfizetők száma és a szolgáltatók további 1,3 millió jelenlegi fogyasztójuk elvesztésével kalkulálnak 2014-ben. Az emberek az internethez pártolnak, mivel a sávszélesség ezt mára már megengedi, mindazon által, hogy olcsóbban vagy ingyen lehet hozzáférni az élő vagy késleltetett televíziós adásokhoz.

Második hely: vezetékes telefon.  

 

Még idehaza se hat újdonságként ezen szolgáltatás visszaszorulása. Ugyan a szolgáltatók újabb és újabb csomagokkal és akciókkal rukkolnak elő, a lemorzsolódás változatlan. Amerikában 2012-ben a háztartások negyven százaléka már csupán mobiltelefont használt, mára pedig a felnőtt lakosság 38 százaléka, tehát 90 millió ember már csak mobilozik. (míg 2009 első felében ez az arány még csak 21, 2003-ban pedig három százalék volt)

 

A GPS-mánia megszűnése, avagy az utolsó dobogós.  

 

Nem maga a technológia avult el, hanem az elképzelés, hogy navigálásra célhardvert használjon valaki. A trend évek óta a változás irányába mutat, hiszen a neves gyártók készülékeiben is a többfunkcióssá (táblagépessé) válás elve figyelhető meg.

 

Elmondható mára, hogy az autósok jó része nem tudja elképzelni járgányát műholdas helymeghatározó és navigáló rendszer nélkül, viszont a külön erre a célra szánt berendezésekből 2012-ben 7,5 milliót vásároltak az amerikaik, míg a „divat” csúcsán 2009-ben még 18 milliót adtak el a kereskedők. Hogy mi okozta a klasszikus eszközök visszaszorulását? Leginkább az okostelefonok és a lassan szériafelszereltség részét képező beépített helymeghatározók.



Negyedik-ötödik-hatodik  

 

Nem lepődünk meg túlzottan a dvd- és Blu-ray-lejátszók lassankénti eltűnésén sem. 2012-ben már csupán 21,3 millió talált új gazdára, ami ötödével marad el a 2011-es adattól és majdnem huszonöt százalékkal, a 2010-estől. A videótékák is szépen lassan tűnnek el, hiszen ahogy a vhs-kazetták kiszorultak a piacról és átvették a helyüket a dvd-s és Blu-ray-es megoldások, úgy mostanra az illegális és legális filmletöltés (az internetes átalánydíjas és/vagy előfizetéses) veszi át a hatalmat. Másrészt itt is megszűnt az egyeduralom: filmek nézésére is használható az Xbox vagy PlayStation4 konzol például.

 

Egy érdekes szolgáltatás is megfigyelhető a „nem ajánlott vásárolni”-listán: a szállodai szobák. A kihasználtságuk folyamatosan nő és ezzel párhuzamosan az áruk is évről-évre, 2014-ben a várható átlagos szobaár a 116 dollárt (~25 000 Forint) is elérheti. A szerkesztők helyette az apartmanházakat és kiadó házakat valamint a csoportos utazást ajánlják, mint olcsóbb alternatívát.

 

A hatodik a listán a csak látszólag jó kétéves mobilszerződés – állítják az összeállítás szerzői. A hátrányuk: ez idő alatt nem tud telefont cserélni az ember anélkül, hogy ne kellene plussz díjat fizetnie, valamint a szerződések apró betűs részei miatt a mobilosok végül is többet fizethetnek annál a havi előfizetési díjnál, amelyet az aláíráskor gondolnak. Az ajánlás: Vegyünk készüléket és előfizetést külön és ne részletre telefont elkötelezettséggel.

 

Pc-Notebook? Hetedik?  

 

Nem tanácsolják a MarketWatchnál az asztal pc-k és a laptopok vásárlását sem, helyettük a táblagépeket javasolják. Az átlag felhasználó számára ugyanazokat a lehetőségeket nyújtják (zenehallgatás, fotómegosztás, internetes szörfözés), mint amit a hagyományos gépek tudnak- viszont olcsóbban és mobilizálhatóbb verzióban. A PC-k értékesítése 2012-ben 2009 óta nem látott alacsony szintre esett a világon.

 

Nyolcadik utas… (a hal-ál)  

 

Avagy hátrébb a lábakkal? Akik sokat utaznak repülővel elgondolkozhatnak azon, hogy nem is éri meg fizetni az extra lábhelyért. A légitársaságok az elmúlt években rákaptak arra, hogy felárat számoljanak fel a mintegy 8-15 centimétert jelentő nagyobb lábhelyért (akár utazásonként 180 dollárt). Megoldás jelenthet a nagyobb de ugyanakkor költséghatékonyabb kényelemre az üzleti osztály, melyért csupán 100-200 dollárral kóstálnak többet a szokványos jegyeknél, viszont a nagyobb hely mellé extra kiszolgálás is jár.

 

Hitelkártya és a bónuszok  

 

Hazánkra-illetve az öreg kontinensre nem igazán jellemző a hitelkártyával való fizetés, bár nálunk is megjelentek már az egyes boltok és bankok kooperációjában kibocsájtott közös kreditkártyák. Ezek helyett -szerintük- jobbak  a „mezei”-verziók, melyeknél egyszerűbb kedvezményrendszereket alakítanak ki.

 

Utolsó helyen: a digitális kamerák-fényképezők.  

 

Leáldozott a könnyű-kicsi digitális kamerák korszaka is. Az USA-ban a múlt évben 11,5 millió kelt el belőlük, ami 44 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. 2014-re csak nyolcmilliós értékesítéssel számolnak a szakértők. A helyükre pályáznak a profibb- időközben egyre olcsóbbá váló- tükörreflexes gépek és persze az okostelefonok itt is tért hódítottak. Végül azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy a „smartphone”-ok a lista három elemének nyugdíjazásáért is felelősek.