Régi magyar baromfifajtákat kapnak az ormánsági családok

Baranya - szerző: KT

Régi magyar baromfifajtákat kapnak még idén az ormánsági családok a dél-baranyai térségben induló kisállat-kihelyezési program keretében – jelentette be az Ős-Dráva program összehangolásáért felelős kormánybiztos.  

 

Tiffán Zsolt a kormánybiztosi titkárság, a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Széchenyi Programiroda képviselőjének a kisállat-kihelyezésről szóló együttműködési megállapodásának aláírásakor hangsúlyozta: a háztáji állattenyésztés fejlesztése célt és önbecsülést ad az embereknek, akik közül egyre kevesebben tartanak állatokat. Hozzátette, hogy a lakosság az általa nevelt kiváló minőségű, hungarikum baromfival nemcsak magát, hanem a környék piacait, éttermeit is elláthatja.  

 

Az fideszes országgyűlési képviselő kitért arra is, hogy az Ős-Dráva projekthez kapcsolódó program megvalósítására akcióterv készül. Felmérik az igényeket és az állatok tartásával összefüggő képzést is indítanak.  

 

Szalay István, a Haszonállat-génmegőrzési Központ igazgatója elmondta, elsőként azért baromfikat biztosítanak a több mint negyven ormánsági településen elő, a projektbe bekapcsolódó lakóknak, mert azok tartása a legegyszerűbb. Később nyulak, majd kisebb testű kérődzők nevelése is szóba jöhet.  

 

Tiffán Zsolt szólt arról is, hogy tervezik az Ormánságban termelt mézzel összefüggő eredetvédelmi és minőségellenőrzési rendszer kidolgozását is.  

 

Az Ős-Dráva az ország egyik legszegényebb térségének tartott Ormánság 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt érintő területfejlesztési programja. A lényege a vizes élőhelyek revitalizálása vízkormányzási rendszer kialakításával, elősegítve a folyó mentén az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság fellendülését.  

 

A tervek szerint a folyóvíz egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, és ebből oldják meg az agrárterületek öntözését. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy az ott élők munkát kapjanak, s piacképes termékek előállításával jövedelemhez jussanak.  

 

A programhoz ökoturisztikai látogatóközpont és kerékpárutak építése, valamint templomrekonstrukció is kapcsolódik. A kormány a tavaly áprilisi, Kémesen tartott kihelyezett ülésén hozott határozata szerint támogatja a Dráván egy kompkikötő és egy új híd megépítését, valamint az M6-M60-as autópálya meghosszabbítását a horvát határig.  

 

A közmunka-programnak köszönhetően több mint 400-an dolgoznak a projekt fejlesztésre kijelölt területeinek előkészítésén.  

 

HH/MTI/MK