Ismét ezrek hagyták el az otthonaikat

Nagyvilág - szerző: KT

A Száva újabb árhulláma miatt ismét elrendelték a Belgrádtól 30 kilométerre délnyugatra fekvő Obrenovac teljes kitelepítését, az elárasztott területeken rekedtek mentése kedd reggel is folytatódott.

 

 

Éjjel mintegy kétezer embert telepítettek ki – tudta meg az MTI. A településre egyelőre senki nem térhet vissza, és azoknak is el kell hagyniuk házukat, akik eddig ezt vonakodtak megtenni. A helyi Nikola Tesla hőerőmű, amely Szerbia áramellátásának a felét fedezi, még mindig veszélyben van, mivel három oldalról is víz veszi körül, de a gátak egyelőre kitartanak. Aleksandar Vucic miniszterelnök hétfőn közölte, hogy Obrenovacon tizenhárom – egész Szerbiában pedig húsz – áldozata van az árvíznek.

 

A kormányfő azt mondta, nehéz meghatározni az árvizek okozta anyagi kár nagyságát, de ez az összeg feltehetően meghaladja majd a több száz millió eurót, egyesek egymilliárd euróról is beszélnek. Felháborodásának adott hangot, hogy az áldozatok számával kapcsolatban mennyi valótlanság hangzik el. 635 bejelentést kaptak halálos áldozatokról, eddig 451-et vizsgáltak meg, és mindegyik hamisnak bizonyult. „Hol úszkálnak azok a holttestek, amelyekről egyesek beszélnek?” – fakadt ki.

 

A leginkább sújtott területeket a kormány több tagja és az államfő is meglátogatta hétfőn. Ivica Dacic külügyminiszter külföldi diplomatákkal együtt járta körbe Obrenovacot, ahol – megfogalmazása szerint – sokként érte őket a látvány. Kijelentette: Szerbiának szüksége lesz a nemzetközi közösség szolidaritására és támogatására ahhoz, hogy a természeti katasztrófa következményeit kezelni tudja.

 

A múlt kedden kezdődött esőzések és az árvíz miatt az országban eddig 950 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, a mentőalakulatok pedig több mint harmincezer embert mentettek ki.

 

Bosznia-Hercegovinában keddre nemzeti gyásznapot hirdettek a természeti katasztrófa áldozatainak emlékére. Zlatko Legumdzija külügyminiszter hétfőn közölte: az ország lakosságának egynegyedét közvetlenül érinti az öt napja tartó vihar és árvvíz. Mintegy egymillió embernek nem volt ivóvize, több mint 100 ezer lakóház dőlt össze vagy rongálódott meg súlyosan. A kárfelmérés még folyik, de az már biztos, hogy 230 iskola és egészségügyi intézmény vált használhatatlanná. A halálos áldozatok számáról akkor adnak hivatalos jelentést, amikor mindenhol visszahúzódik a víz – fűzte hozzá. A külügyminiszter a károkat az 1992-95-ös boszniai háború pusztításához hasonlította.

 

Siklóson gyűjtést szerveznek a károsultaknak.