Ez már háború

Nagyvilág - szerző: KT

Háborús helyzet alakult ki Izrael és a palesztin Hamász között. Egy szárazföldi hadművelethez negyvenezer izraeli tartalékost mozgósítottak, harckocsikat, tüzérséget és lövészcsapatokat sorakoztattak fel. Ezek nem zavargások, háborús helyzetről beszélünk.

 

 

Légitámadásokkal negyven katonai célpontot lőttek izraeli gépek, köztük egy gázai katonai irányító központot. A légicsapásoknak 16 halottja és több mint 100 sérültje van. Az áldozatok között civilek, nők és gyerekek is vannak. A gázai kórházak már a kapacitásuk határán dolgoznak.

 

A Hamász válasza sem késett, a Gázai övezetből folyamatosan lövik rakétákkal és aknavetőkkel a határhoz közeli városokat. A célpontok között jelentős kikötők is szerepelnek. Délután Tel-Avivban is felbőgtek a légvédelmi szirénák. A kereskedelmi célpont Gázától 70 kilométerre fekszik, ez eddig a legtávolabb célpont, ahova eljutottak a rakéták. Este a Hamasz közölte: képesek a kétszer olyan távoli Haifa városát is elérni. Kikiáltották, hogy minden izraeli terület célpontnak minősül. A Gázából kilőhető rakéták hatótávolságán belül 3-4 millió izraeli él.