Gyűlik a magyarok búzája

Belföldi hírek - szerző: KT

A hétvége alatt ötvennégy tonna búza, a tavalyi mennyiség fele gyűlt össze a Magyarok kenyerére. Augusztus 17-én a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban sütik az összegyűjtött búzából őrölt lisztből az állami ünnepre szánt, a Szent Jobb-körmeneten megáldott kenyeret.

 

 

A 2011-ben Pécsről indult, a nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező kezdeményezés keretében az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről gyűjtenek össze búzát, amiből liszt készül.  Az elkészült kenyérből a Dévai Szent Ferenc Alapítvány mellett most a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon lakónak kenyérszükségletét is fedezni szeretnék.

 

Kenderesre szombaton negyvenegy tonna gabona érkezett külhoni magyar és Jász-Nagykun-Szolnok megyei településekről, ez vasárnap Tápióbicskén további tizenhárom tonnával egészült ki – áll a pécsi önkormányzatnak az MTI-hez eljuttatott keddi tájékoztató anyagában. Hozzátették: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy szekérnyi búzával járult hozzá az akció sikeréhez. A jótékonysági akció első évében 10 tonna, 2012-ben 25 tonna, tavaly pedig már 100 tonna búzát sikerült összegyűjteni. Utóbbihoz 77 tonnával járult hozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 

A gyűjtés július 31-én, a baranyai Sombereken zárul, az ott sorra kerülő búzagyűjtő napra tíz tonnát meghaladó adományt várnak a környező településeken élő gazdáktól.