Hegyi Ákos: a harkányi közösség ismét egységessé, erőssé válhat

Helyi - szerző: KT

Nem sokszor van lehetősége valakinek Harkány belügyeit ismerve elfogultság nélkül látni városunk közéleti dolgait. Hegyi Ákos neve egybefonódik a kórházi projektekkel, a közgazdászt harkányi szerepvállalásáról és városunkban való munkásságáról kérdeztem.

 

 

Milyen közigazgatási tapasztalatai vannak?

 

Ha röviden kellene a kérdésre válaszolnom azt mondanám, hogy van közigazgatási szakvizsgám. Egy picit kibontva nagyon büszke vagyok arra, hogy négy évig független köztisztviselőként dolgozhattam Pécs  Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában, rögtön a közgazdaságtudományi egyetem befejezése után. A városfejlesztési főosztály úgynevezett ISPA csoportjához tartoztam, ez a csoport volt akkor felelős az Európai Uniós, akkor még leginkább előcsatlakozási alapokból finanszírozott projektek előkészítéséért és megvalósításáért. Innen kaptam lehetőséget egy pécsi székhelyű biotechnológiai cég tulajdonosától, hogy egy picit belekóstolhassak a versenyszférába, majd kerültem az Egyesült Államokbeli Chicago városának egyik neves, magyar professzor által vezetett Biokémiai és Molekuláris Biológiai Laboratóriumába feleségemmel együtt. Ezek után kanyarodott vissza az életem 2010-ben a közélet felé, hiszen dr. Páva Zsolt polgármester úr felkérésére elvállaltam a Fidesz színeiben a pécsi 10. választókerület képviselőjelöltségét, és bizalmat is kaptam a munkához a választópolgárok túlnyomó többségétől. Bizottsági alelnökként és képviselőként egyaránt számottevő tapasztalatot szereztem, mára rálátásom van így a hivatali előkészítő munkától kezdve a politikai döntéshozatalig, azaz mindenre, ami egy város felelős vezetéséhez, irányításához szükséges.

 

 

Miért hagyott fel pécsi szerepvállalásával?

 

2013 áprilisától a Gyógyfürdőkórházban dolgozom dr. Péter Iván főigazgató úr felkérésére. Hétfőtől péntekig reggeltől késő délutánig Harkányban tartózkodom, hála Istennek jól érzem magam itt, és ha minden jól megy, még sok időt szeretnék Harkányban munkával tölteni. Ennek tudatában, amikor leültem Páva Zsolt polgármester úrral és Hoppál Péter frakcióvezető és egyben ma már államtitkár úrral a következő ciklust átbeszélni, az a döntés született, hogy nem indulok újra Pécsett az önkormányzati választásokon. A városatyák egy pártpolitikailag elkötelezettebb, Pécs belterületén aktívabb személyt kerestek, én pedig inkább a végzettségemhez, tudásomhoz közelebbi szakmapolitikai szerepkört képzeltem el magamnak. Egyetértettünk, hogy mindkét fél részére az a jó megoldás, ha útjaink elválnak és én teljes egészében a harkányi munkámra tudok összpontosítani.

 

 

Miként vett részt Harkány eddigi közéletében, milyen minőségben indul a választásokon?

 

Mint magánember sok helyi lakossal sikerült baráti kapcsolatot kialakítani, ügyeim intézéséhez is szívesen veszem igénybe a helyi szolgáltatókat, azonban elsősorban munkám révén ismertem meg a város politikai vezetőit, képviselőit, intézményvezetőit, vállalkozóit, döntéshozóit és véleményvezéreit. Munkaköröm révén rendszeresen részt veszek a város életét befolyásoló szakmai megbeszéléseken, igyekszem ott megosztani tapasztalataimat, elképzeléseimet és értelem szerűen képviselem a kórház érdekeit. Önként vállaltam el mindezek mellett minden fizetség nélkül a Harkányi Kórház Dolgozói Kft. ügyvezetői pozícióját, így egy tulajdonosi kört is képviselek a kórházon belül, melyben számos harkányi lakos is tag.

 

A választásokon Tiffán Zsolt elnök úr megkeresésére és Baksai Tamás polgármester jelölt úr támogatásával indulok a FIDESZ-KDNP közös jelöltjeként, mint önkormányzati képviselő jelölt, már amennyiben a jelöltségemet a választási iroda jóváhagyja. Megítélésem szerint katolikus neveltetésemmel, pedagógus szülők gyermekeként, férjként és két gyermek édesapjaként, valamint dédnagyapámtól örökölt vitézi rangommal a kormányzó párt jelöltjeként tudok saját és értékközösségem hasznára, előnyére válni és hozzásegíteni Harkány városát a mindenki számára előnyös felemelkedés felé vezető útra vezetni.

 

 

Korábban a kórházi projekt kapcsán is találkozhattunk önnel. Milyen feladatot vállalt ott, hogy áll a projekt?

 

A kórházban két funkciót is igyekszem erőm és tudásom legjavát adva ellátni. Fő feladatom a kórházban zajló, korábban elnyert és megkezdett pályázatok megvalósítása, befejezése. A harkányiak ebből leginkább az étterem feletti új kardiológiai és neurológiai épületrész megépítését, valamint az új balneológiai épülethez csatlakozó épületszárny mára elkészült épületét láthatják, hamarosan használatba is vehetik. Mindkét nagy építési beruházás gyakorlatilag elkészült, mindkét épület esetében a használatbavételi eljárás végét várjuk. Az épület berendezése, eszközökkel, bútorokkal, informatikai rendszerekkel való megtöltése is az én feladatom, ennek is egy jelentős része már lezárult, az eszközök az épületekben vannak. Ha a terveink maradéktalanul megvalósulnak, továbbá az eddig megtakarított pénzeket és a Kormánytól kapott kiegészítő forrásokat is fel tudjuk használni, akkor az eredeti elképzelésekhez képest a projektek jelentős minőségi és mennyiségi javításokon megy át, az eredmény messze jobb lehet. A projektek irányítása mellett pedig gazdasági igazgató hiányában igyekszem gazdasági területen hasznos tanácsokat, segítséget adni főigazgató úrnak.

 

 

Külsősként hogy látja Harkány közéleti helyzetét, miként tekint a harkányi közösségre?

 

Harkány és a harkányi lakosok szerintem megfeledkeztek arról, mekkora természeti kincscsel áldotta meg őket az élet. Ez nem a lakosok hibája első sorban, hanem a döntéshozóké. Úgy látom már mindenki feladta, hogy Harkány rövid vagy akár hosszabb időn belül ismét egy virágzó turisztikai célállomás legyen. Sokan inkább a mások megfúrását, ellehetetlenítését célozzák meg, látványos a széthúzás. Azt látom, hogy három ember négyféleképpen látja a kiutat, egymást már senki sem hallgatja meg, ha valakinek van egy ötlete, akkor nem az ötlet és annak a haszna az érdekes, hanem rögtön a személyes nyereségvágyat keresik.

 

Én tényleg kívülálló vagyok, de azt látom, hogy képzettségtől függetlenül számos jóindulatú, lelkesedésben talán kissé megfojtott, de akarni, tenni vágyó ember él itt és itt is szeretne élni. Az viszont szerintem biztos, hogy amellett, hogy igenis szükség van az idősebbek tapasztalatára, javaslataira, itt az idő a váltásra, a megújulásra. Ha a harkányiak felismerik, hogy igenis számít most a politikai támogatás, számít, hogy egy jelölt kormánypárti-e vagy sem, és észreveszik, hogy vannak olyan szakterületek, melyekre nem elég megválasztani szimplán egy szimpatikus személyt, hanem ide komoly kapcsolati tőkével, lobbi erővel rendelkező, döntésképes, fedhetetlen, közösséget nem megosztó személyekre van szükség, akkor a talpra állás lehetséges és a harkányi közösség ismét egységessé, erőssé válhat.

 

 

Milyen célkitűzései, közeli vagy távlati tervei vannak Harkánnyal kapcsolatban?

 

Rövid távon a szakmai munkám eredményessége a legfontosabb, szeretném a következő hónapokban a nevemmel részben összefonódó projekteket, beruházásokat sikeresen lezárni. Több mint fél éve beadtam a pályázatom a kórház gazdasági igazgatói pozíciójára, bízom egy támogató és pozitív döntésben. Hosszabb távon, amennyiben bizalmat kapok az önkormányzati választáson, szeretnék Baksai Tamás mellett a város fejlesztéséért dolgozni. Szeretném elérni, hogy a város, a fürdő és a kórház vezetése együttműködésében a fürdő megújulhasson, a fürdő és a kórház nyereségesen, további munkahelyeket biztosítva működjön.

 

 

Milyen testülettel tudja elképzelni a város eredményes vezetését?

 

A FIDESZ-KDNP jelöltjeként, de még inkább a helyi közösség véleménye alapján kívánom Harkánynak, hogy legyen egy sokkal nagyobb háttértámogatást élvező polgármestere, aki a területfejlesztési, uniós és hazai források elosztásában közelebb áll a tűzhöz. Jelenleg ezt Baksai Tamás tuja érvényesíteni legjobban. Kívánom, hogy többségbe kerüljenek a kormánypárti képviselők, itt bármelyik FIDESZ-KDNP által támogatott képviselőjelöltet merem ajánlani. Bízom abban, hogy a harkányiak megtisztelnek szavazataikkal és hozzásegítenek a képviselő testületbe való bejutásomhoz. Az eredménytől függetlenül a választók akaratát tiszteletben fogom tartani, de minden féle képen szeretnék részt venni a város fejlesztésében, megújításában.