Erdőtűz, háború és skót öntudat

Nagyvilág - szerző: KT

Avagy néhány mondatban mindaz, amit a világból tudni érdemes. A mozaikból: ég a nemzeti park, eddig tartott a tűzszünet, Skóciában a függetlenségről szavaznak.

 

 

Ukrajna: nem bizonyult tartósnak az a fegyvernyugvás Ukrajnában, amiről pénteken Minszkben írtak alá megállapodást, miután Putyin orosz és Porosenko ukrán elnök telefonon egyeztetett. Kisebb szombati incidenseket követően vasárnap újra harcok törtek ki Donyeckben az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok között, akik egymást vádolják a tűzszünet megsértésével.

 

Amerika: július óta hatalmas erdőtűz pusztít Amerika nyugati partvidékén, a Yosemite Nemzeti Parkban. A tűz oka ismeretlen, a lángok több száz hektáron pusztítanak, vasárnapig mintegy 700 otthonból kellett kitelepíteni a családokat. Az erdőrész megközelítése nagyon nehéz, speciális repülőkkel és helikopterekkel égést gátló folyadékot locsolnak a lángokra.

 

Nagy-Britannia: Skócia 307 éve az Egyesült Királysággal alkotott politikai uniót, most népszavazással döntenek arról, hogy önállóak legyenek-e. A voksolás szeptember 18-án, a bannockburn-i csata hétszázadik évfordulóján lesz. A legfrissebb felmérések szerint nagyon kis hányaddal a függetlenségre szavazók vannak többségben. A világ hatodik legnagyobb gazdaságának tekintett Egyesült Királyságtól való elszakadásnak súlyos következményei lehetnek. Az államadósság hányada, a valutaunió és az EU tagság is magosztja a lakosságot. A kőolajjal is bíró Skócia akkor válhat EU taggá, ha azt valamennyi tagállam elfogadja.