Mit tehet helyesen egy képviselő?

Helyi - szerző: KT

Kiss-Kálmán Éva helyi képviselő az elmúlt testületi ülésen a város jó hírnevéért állt ki, amikor kérte a fürdő vezérigazgatói posztjának újbóli megpályáztatását. A képviselő asszonnyal erről, és a fürdőben kialakult helyzetről beszélgettem.

 

Tekintettel arra, hogy eltelt a nyári szezon, és sajnos ismételten elúszott, éppen ideje a kialakult állapotok újragondolásának – mondja Kiss-Kálmán Éva fideszes önkormányzati képviselő, aki folytatja: a múlt heti szezon utáni első testületi ülésen kértem  a fürdő vezérigazgató kinevezésének visszavonását, új vezérigazgatói pályázat kiírásának napirendre tételét. A testület azonban elutasította, hogy egyáltalán beszéljünk a Fürdőben kialakult áldatlan állapotokról. A helyi Fidesz álláspontja: mivel a vezérigazgatóról bebizonyosodott, hogy ügyészségi eljárás folyik ellene, nagyon súlyos váddal – ami nagy értékű adócsalás és okirat hamisítás – nem szerencsés a város fejlődését nagymértékben meghatározó felelős pozícióban Kerényi Erikának a jelenléte, az ügy tisztázódásáig semmiképpen sem.

 

Azt a négy személyt – dr.  Imri Sándort, Vargáné Kovács Máriát, Hajdú Gábort és Hazenauer Györgyöt – aki őt idehozta erkölcsi felelősség terhel.

 

 

Kesjár János megfelelő volt?

 

Tavaly tavasszal  Kesjár János került a fürdő élére. Megszavaztam, mivel Kesjár János világ életében felelős beosztásban dolgozott. Több, mint 20 évet felső vezetőként Pécsett, majd a régióban, végül Budapesten. Tudtam, hogy Budapesten, számvevőszéki vezetőként munkája során volt alkalma megismerni az állami és önkormányzati vállalatok működését részleteikben is. Úgy gondolom, hogy az államigazgatás e területén dolgoznak a legfegyelmezettebb emberek. Mivel harkányi és láttam, hogy nagyon akar tenni, rá adtam a voksomat. Mielőtt el kellet hagynia a fürdőt kezdtek az eredményei is mutatkozni, különösen a növekvő vendégszám alakulásában és a gazdasági mutatókban.

 

 

Mit gondol, miért kellett távoznia?

 

A Kesjár úr problémái tavaly szeptemberben kezdődtek, mikor elmondta, hogy megismerve a vállalat  működési és irányítási rendszerét, alapvető szerkezeti változtatásokra készül. Az új szervezet szakítana a több évtizedes merevségével. Rugalmas, eredményorientált, teljesítményértékelésen alapuló, hatékony szervezet alapjait vázolta fel. Úgy gondolta, ezek megtétele nélkül csak a helybenjárás, sőt további visszaesés várható. A legkritikusabban Hazenauer György főmérnöki, és vezetői tevékenységét illette. El is akarta bocsátani, kértem, hogy ne lépje meg és ő is látta, hogy ezzel nagy rizikót vállal. Már testület összetétele miatt is. Ott volt a fürdő 600 milliós hitele az önkormányzatnak is csak idén februárba lett kifizetve a maradék 1,4 milliárdos adóssága a Fidesz kormány részéről. Az volt a legfontosabb, hogy fürdő talpon maradjon, hiteleit ütemesen törlessze, mert ezek nélkül elveszíthettük volna a fürdőnket.

 

Idén tavasszal Hazenauer György hívott az irodájába engem Poller Rolanddal és azt közölte, hogy Kesjár urat el kell távolítani a pozíciójából, mert nem végzi megfelelően a munkáját. Mi ebben nem voltunk partnerek. Részemről kifejezetten őrültségnek tartottam a szezon előtti igazgatócserét. Az új vezérigazgató személye már megvolt a vörös frakcióban. Két hétig jártam a főmérnök úr nyakára, hogy ugyan már mondja meg ki az. Ő nem volt hajlandó elárulni a nevét mivel dr. Imri Sándor polgármester úrnak ígéretet tett, hogy titokban tartja. Csak a szavazás előtt 2 nappal kaptam meg a hölgy nevét. Kértem, hogy akkor csak hallgassuk meg az új jelöltet, ne szavazza meg.  Erre nem volt hajlandó, mivel ő ismeri. A testületi ülésen meg lesz szavazva az új vezérigazgató személye – mondta. Egy gyors tájékozódásra futotta, az interneten bogarászva találtam egy rövid videónyilatkozatot, amelyen a hölgy még szimpatikusnak is tűnt. Félhivatalos információkból azonban tájékoztattak, hogy a hölgy ellen bűnvádi vizsgálat folyik, és egy kétes autóeltűnés is tudomásomra jutott. Ez már nem volt szimpatikus. Bár hozzáteszem én is úgy gondolom mindenkit megillet az ártatlanság védelme, de  egy vezérigazgatói pozíció felelős bizalmi állás, ha a legkisebb kétség is felmerül a feddhetetlenségét  illetően az alapos vizsgálatot igényel.

 

 

Mit tehet helyesen ilyenkor egy képviselő?

 

Azt tettem, amit javasoltak, hogy ne menjek el a szavazásra. Mivel ez közvetlenül az országgyűlési választás előtt történt és kormánypárti helyi képviselőként nem lett volna szerencsés, ha leszavaznak. Sok minden kering a neten és a városban, de egyetlen fideszes politikus sincs, aki fölvállalja,  hogy aki ellen ilyen mértékű, büntető törvénykönyvbe foglalt vád áll fenn, felelős beosztásba helyezze. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár úr idén februárban menesztette Kerényi Erikát a Sátoraljaújhelyi kórház éléről a kórházberuházás körüli állapotok miatt. Úgy tűnik, érdeke lehet néhány helyi harkányi városvezetőnek, hogy „ügyeskedni” lehessen. Már többször próbálkoztam a nyár folyamán, hogy a fürdő nagy értékű kiadásaiba, beruházásaiba betekinthessek, amelyet a tulajdonosi képviselőjén Vargáné Kovács Márián keresztül lehet. Sajnos csak akkor, ha a testület ezt megszavazza. Nincs hajlandóság ez irányba sem. Mi olyan titkos? Számomra elég aggasztó! Vajon mire költi a pénzünket a vádlott vezérigazgató asszony „a gyanú árnyékából” felbukkanó újonnan kinevezett gazdasági igazgatónő barátnőjével?

 

Miért jó az nekünk, hogy adócsalással és okirathamisítással vádolt, ország másik végéről idehívott Kerényi Erika vezeti a város tulajdonába lévő és Harkány fejlődését meghatározó gazdasági társaságot? Milyen lett a megítélése miatta Harkánynak, és a Gyógyfürdőnek?