2014: stratégiai szerepet kapott a gyógyvizünk

Helyi - szerző: KT

A Strukturális Alapokból érkező, több mint 700 milliárd forintnyi EU-s forráshoz történő hozzáférés előfeltétele, hogy minden egyes megye kialakítsa saját stratégiai elképzeléseit és azokon belül azokat a prioritásokat, melyekre a következő hét évben forrásokat kíván lehívni.

 

A Dél-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nkft. együttműködve a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Nemzeti Innovációs Hivatallal felel Magyarország és a magyar régiók intelligens szakosodási stratégiájának elkészítéséért. A dokumentumok előzetes feltételei annak, hogy Magyarország a Strukturális Alapokból innovációs, kutatási és fejlesztési célokra támogatási forrásokhoz jusson a következő pénzügyi ciklusban.

 

Hegyi Ákos a FIDESZ-KDNP képviselőjelöltje meghívást kapott, hogy segítse a megye prioritásainak összeállítását. A számos jelentős szaktudással, tudományos elismeréssel rendelkező, valamint a megye gazdasági életét befolyásoló üzletember között sikerült elérni, hogy Harkány gyógyvize a kijelölt öt fő kategória egyikében – ahol az egészségügyhöz kapcsolódó fejlesztések kerültek meghatározásra – nevesítésre került. Ennek értelmében megnyílnak Harkány előtt a kutatás-fejlesztési keretek, melyeket a gyógyvíz hatásmechanizmusának kutatásától a gyógyvíz alapú termékek kifejlesztéséig lehet felhasználni. A stratégia alapján az első pályázati felhívások 2015 tavaszán már meg is jelenhetnek, így nem kell már sokat várni a források effektív hasznosításáig.

 

Hegyi Ákos átütő sikerként értékelte, hogy a harkányi gyógyvizet Baksai Tamással közösen be tudták emelni a stratégiai dokumentumba. Megjegyezte: kár, hogy a jelenlegi városvezetés nem vett részt a fórumon. Innentől kezdve már leginkább az új, egy hónap múlva munkába álló polgármesternek és a városvezetésnek, a kórház szakembereinek, a fürdő munkatársainak és a megyei kutatóközpontjainak feladata, hogy a lehetőséggel éljenek, projekteket generáljanak – fűzte hozzá.