Jövőre kivonulhat a Tesco Magyarországról

Gazdaság - szerző: KT

A Morgan Stanley pénzügyi csoport úgy véli, a Tesco esetében az a legvalószínűbb, hogy 2015. évi eladása esetén Thaiföld és Dél-Korea mellett Kelet-Európából vonulnak majd ki, így magyarországi üzleteit is bezárja.

 

 

Néhány külföldi ágazat eladása azért került szóba, mert tegnap távozott posztjáról Sir Richard Broadbent, a Tesco vezetője, miután bejelentette, hogy a vállalat eredménye több mint 90 százalékkal esett. A Morgan Stanley legutóbbi jelentésében azt javasolta, hogy a vállalat szabaduljon meg néhány külföldi áruházláncától. Jelezte: 40 százalék valószínűséggel ezt az áruházlánc kénytelen is lesz meglépni.

 

A vállalatnak legalább fél évébe tellene felszámolni magyarországi áruházait, amire azért sem lenne oka, mert azok lényegesen kedvezőbb mutatókat értek el, mint hazájában, Angliában. Hozzánk hasonlóan jó eredménnyel Lengyelországban és a cseheknél teljesített a hipermarket-lánc, a régió vezető növekedését ez utóbbi ország mutatta fel. A cég közleményében kijelentette: a helyi beszállítóktól származó termékek aránya tovább bővült, országos elérhetőséget biztosítva ezzel kisebb magyar vállalkozásoknak is.

 

Az áruház helyzetét nehezíti, hogy könyvelési hiba miatt az előző félévben mintegy százmilliárd forinttal rosszabb eredményt értek el globálisan, mint ahogy arra számítottak, valamint a riválisok, mint az Albi és a Lidl egyre népszerűbbek.