Még idén alakulhat polgárőrség

Helyi - szerző: KT

Folyamatos egyeztetések folynak a Rendőrség, az önkormányzat, a Polgárőrség megyei szervezete valamint egyéni szerepvállalók között egy harkányi polgárőr egyesület létrehozásában. A szerveződés igénye már korábban is felmerült, most azonban érdemi lépések is történtek.

 

 

Megtudtuk: az együttműködő személyek és szervezetek még idén tartanák azt az alakuló ülést, mellyel kapcsolatban több felvetést is tisztázni kell. Ilyen például az alapító tagok kérdése. A rendőrség mellett a civil szerveződés több korábbi tisztviselője és tagja is jelezte részvételi szándékát. Mint Baksai Tamás polgármester a közmeghallgatás során is említette, az önkormányzat már folytatott eredményes egyeztetéseket a Harkányi Rendőrőrs vezetőjével, Horváth János rendőr alezredessel, ami egy polgárőr egyesület létrehozását célozta meg.

 

A működtetés kérdése is nyitott. A polgárőr egyesületek rendszere az Országos Polgárőr Szövetség égisze alatt működik, megyei és helyi szervezetekre tagolódva. Amellett, hogy az egyesület számára a Rendőrséggel és a közterület-felügyelettel való együttműködés is fontos, annak működtetését, az adminisztratív és jogi feladatokkal való tevékenységet helyileg központi feladatkör alá kell utalni. Jelenleg a harkányi résztvevők saját kapcsolatrendszerüket felhasználva végzik az egyeztetéseket és szervezési tevékenységet, valamennyi szinten egyeztetéseket folytatva. További tagok toborzása és a működtetésért felelős központi apparátus felállítása, a részt vevők tevékenységének összehangolása az elkövetkező időszak teendője közé tartozik.

 

A polgárőr egyesületek tevékenysége nem csak a közbiztonság javítása érdekében fontos. A folyamatos közterületi jelenlét a bűnmegelőzések tekintetében jelentős, de az egyesületek rendre kiveszik részüket a helyszínek és rendezvények biztosításában úgy, mint például a katasztrófa- és veszélyhelyzetek elhárításában is. A rendőrséggel való együttműködés eredményeként a járőrszolgálatok sokszor polgárőrrel kiegészítve zajlanak.

 

Az egyesületek mint gazdálkodó szervezetek végzik tevékenységüket. Ehhez anyagi fedezetet leginkább pályázatok, vállalkozói támogatások és a jelképes tagdíjak révén teremtenek. Működésük során leginkább formaruha, igazolványok, kommunikációs eszközök és üzemanyagdíj merül fel költségként, de a legtöbb egyesület komoly gépjárművekkel, technikai felszereléssel és speciális eszközökkel is rendelkezik, melyek beszerzésére szintén van pályázatok útján is lehetőség. Az elmúlt évtizedben több eset során is előfordult, hogy polgárőr egyesületek kommunikációs hálózatait, fémkeresőit, áramfejlesztőit, sőt, repülőit vagy drónjait vették igénybe a legkülönfélébb káresetek, események vagy katasztrófák elhárítása, felderítése során. Sok elfogás és bűncselekmény elkövetésén való tettenérés a polgárőrök érdeme, akik rendszeresen tartanak vissza tolvajt, betörőt, gépkocsifeltörőt vagy üzemanyagtolvajt szintúgy, mint terménylopókat.

 

 

A polgárőrség üzemetetésével kapcsolatos népszerű és eredményes kezdeményezés volt a Mátrix is. A rendszer egy olyan számítógépes infrastruktúrát takar, ami egy laptoppal összekötött kamera segítéségével leolvassa az előtte elhaladó járművek rendszámtábláit és egyezteti a naprakész nyilvántartói adatbázissal, majd jelzést ad, amennyiben azzal kapcsolatban rendőri intézkedésre van szükség.

 

Törvényeink szerint közterületi kamerarendszert a rendőrség mellett közterület-felügyelet üzemeltethet. Városunkban ennek kiépítése illetve átszervezése is folyamatban van, és könnyen lehet, hogy az egyesület tagjai munkájuk során ezzel kapcsolatos feladatot is kapnak.