18 dolog, amit nem tudott Észak-Koreáról

Életmód - szerző: KT

Ismeri a pufi, fogyó szemöldökű vezért, az észak-koreai Kim Dzsongunt? A sötétségben élő államáról viszont egész biztos, hogy van néhány tény, amit még nem hallott. Összegyűjtöttük a legérdekesebbeket, hogy mosolyogjon egy jót.

 

 

1. Észak-Koreában nem ülhet le a padokra: búra vagy rács védi őket, mert lehet, hogy a vezér is rá akar majd ülni.

 

2. Az ország hadban áll Dél-Koreával, 1953-ban ugyanis nem békét, hanem csak fegyverszünetet kötöttek.

 

3. A hajviseletet is az állam szabja meg. A férfiak és a nők összesen 28 frizura közül választhatnak. A férfiak haja nem elhet hosszabb 5 centinél.

 

4. Mindenki írástudó: azokat számlálták össze, akik elmúltak 15 évesek és tudnak írni.

 

5. A legutóbbi szavazáson tombolt a demokrácia: csak a mostani vezérrel lehetett szavazni, igennel vagy nemmel. A személyes adatokat tartalmazó szavazólapokon nem volt ellenvetés, Kim Dzsongun győzött, 100 százalékkal.

 

6. Korábbi vezéreik arcképeit, a Kim Ir Szen-, és Kim Dzsongil-jelvényeket a hivatalos eseményeken és ünnepeken mindenkinek a szíve fölött kell viselnie.

 

7. 1965 óta nem jelent meg az országra vonatkozó gazdasági terv és statisztika, sem szociális vagy demográfiai adat.

 

8. Az ország 1960 után a hadiipar bővítésének köszönhetően hanyatlásnak indult, tíz évre rá fizetésképtelenné vált. A lakosságot napjainkban is a nyomor jellemzi.

 

9. Nemzeti ünnepeiken egy kis amerikai járőrhajót mutogatnak, mondván, a veszteségbe a kapitalista szörny úgy belerokkant, hogy a mai napig nem tudta kiheverni.

 

10. Saját időszámításuk van, amit 1997 óta Kim Ir Szen 1912. 02. 16-i születésnapjától számolnak. Ez a Dzsucse-naptár.

 

11. Észak-Koreáé a világ 4. legnagyobb állandó hadsereg.

 

12. Több, mint 25 ezer kilométernyi úthálózatuk van, amiből csak 724 kilométer aszfaltozott.

 

13. 1968-ban az észak-koreai hadsereg meg akarta ölni a dél-koreai elnököt. Nem sikerült, 31 katonájukból 29 meghalt – gyerekek buktatták le őket. Az akció civil áldozatai között 26 dél-koreai és 4 amerikai állampolgár is volt.

 

14. Észak-Korea GDP-je alig a fele, mint a világ leggazdagabb emberének vagyona.

 

15. Korábbi vezérük, Kim Dzsongil életrajzát kiadták könyvben, hogy mindenki tudja: kettős szivárvány alatt és született, és örömére egy új csillag jelent meg az égen. Rámutatnak: élete során több, mint 1500 könyvet írt és meg tudta változtatni az időjárást.

 

16. Kim Dzsongil parancsára 1978-ban egy híres dél-koreai filmrendezőt és feleségét elrabolta az észak-koreai titkosszolgálat, hogy a diktátor propagandafilmjének elkészítésére kényszerítették.

 

17. Kim Dzsungun svájcban tanult. Ismerősei szerint unalmas arc volt, semmivel nem tűnt ki a többiek közül. Imádta a kosárlabdát, példaképe Michael Jordan volt. Kollégiumi szobájában találtak egy kötözős pornót tartalmazó szexlapot.

 

18. Az országban 23 millióan élnek, az átlagkereset átszámolva havi 400-700 forint között van.