Június 1-től indulhat a parkolóórás rendszer

Helyi - szerző: KT

Júniusban indulhat a harkányi parkolóórák üzeme. A húsz darab automata a fürdő körül kap helyet, de a piac parkolójába és a Szúnyog-tó mellé is jut belőle. Jegyárak 160 forinttól a 700 forintos napijegyig tartanak, de a kedvezményes bérlet is több lehetőséget tartogat.

 

 

Órás rendszerben parkolhatunk a nyár első napjától 08 és 18 óra között a Kossuth utca, a Bajcsy-Zsilinszky utca valamint a Bartók utca fürdőhöz közel eső szakaszain, a Liszt Ferenc téren valamint a Szúnyog-tó mellett és a piac parkolójában. Szintén fizetős lesz a Xavin előtti tér és a félelmetes műszaki állapotú, vélhetően nemsokára lebontásra kerülő Bányász étterem területe, valamint a kórház és a Kossuth utca közötti parkoló is. A rendszer végleges, részletekbe menő kidolgozása még várat magára.

 

A rendszert június elsejétől tervezik üzembe helyezni, az árak az első egyeztetések és a pénzügyi bizottság előterjesztése, majd a képviselő-testület által elfogadott tervezet alapján 160 forintos díjaktól kezdődnek, és a 700 forintos napi parkolási díjig tartanak. A tervek szerint lehetőség lesz fél órás díjmentes parkolási kártya váltására is.

 

Ez az ár alacsony, még a 200 forintos díjszabás is kedvező lenne – mondta Bogyó Gyula, a siklósi parkolóórás rendszer üzemeltetője azon a pénzügyi bizottsági ülésen, ahol a hatástanulmányát ismertette. Példaként Siklóst, Pécset és néhány távoli várost említett. Megtudtuk: az első egyeztetések szerint az éves bérlet harkányiak számára 4000 forint lesz, de előzetes tárgyalások és egyeztetések folytak arról, hogy azokat Siklóson is érvényesíteni lehessen. A vendéglátók számára rendszám nélkül kiadható bérlet lesz elérhető – természetesen magasabb költséggel – derül ki a tervezetből.

 

Egy közbeszerzési eljárást követően vásárolható húsz darab berendezés ára közel 29 millió forint, a rendszer évi elindításának teljes költsége – beszerzéssel és egyéb költségekkel együtt – összesen 60,3 millió forintra rúg. Ezek mellett már az első évben 67 milliós árbevétel várható – mutatott rá az általa készített tervezetre Bogyó Gyula.

 

A siklósi parkolási rendszer üzemeltetője úgy véli, a júniusi üzem előtt – áprilisban és májusban – már 9 millió árbevételt tudhat magának a város. Ezt a felvetést Varga László, a bizottság külsős tagjának ellenvetésére Bogyó a bérletek előzetes eladásával magyarázta.

 

A költségvetési tervezet a két üzem előtti hónapra további 7,8 milliós árbevételt is tartalmaz, mely a bírság és a felszólítás mellett ismét bevételként tünteti fel a bérletet. A közgazdász összegzésében közölte: meglátása szerint a hatástanulmány szinte teljesen egybevág a siklósi parkolási rendszer koncepciójának anyagával, előkészítése nem megfelelő, az előterjesztést nem támogatta.

 

Személyi kérdésekről és a parkolóőrök tovább foglalkoztatásáról vagy létszámukról nem esett szó sem a bizottsági, sem a testületi ülésen, de az éves likviditási tervben havi bruttó 1,3 millió forint bérfizetés is szerepel. A karbantartási munkák Bogyó elmondása szerint kis volumenűek, a vélhetően garanciális berendezések ellenőrzése a parkolóőrök feladata lesz. Ettől függetlenül havi költségvetésként önállóan 250 ezer forint karbantartási díj szerepel a likviditási tervben, mely értesüléseink szerint magasabb, mint a siklósi karbantartási díj. Újfent elkülönülten aprópénzváltásra 50-170 ezer forintot terveznek havonta, a pénztároló kazetták banki költségeként feltüntetett rendszeres 100 ezer forintnyi kezelési díj és a tucatnyi egyéb havi- illetve egyszeri kiadás mellett.

 

A bizottság elfogadott és előterjesztett tervezete alapján Harkány képviselő-testülete egyöntetűen elfogadta az új, összességében bevételt előrejelző parkolási rendszer bevezetését. A határozat része Baksai Tamás polgármester által javasolt azon kedvezmény is, mely szerint az órás rendszer kezdetétől 2016 január 31-ig terjedő időszakra – tehát a bevezetés évében – harkányiak számára féláron, 2000 forintért váltható féléves bérlet.