London közvilágítását hoznák Harkányba is

Helyi - szerző: KT

Mintegy 1100 világítótest cseréjével és akár 70 újabb felszerelésével, több, mint 100 millió forintból valósulhat meg a harkányi közvilágítás korszerűsítése. A közbeszerzés kiírásán kívül városunkat más költség nem terheli, a teljes cehhet a közbeszerzési eljárást nyerő cég állja.

 

 

Az Enerin Közvilágítási Kft. bemutatta a nyílt közbeszerzési eljárás elméleti modelljét (szerk). A cég által telepített lámpák 2001 óta több, mint négyszáz önkormányzat utcáit világítják. Nevükhöz fűződik 68 önkormányzat mellett London közvilágításának 2014. évi korszerűsítése is, mely referenciákkal számos Balaton menti település után Bécs mellett most a harkányi fények reformjára is javaslatot adtak. A ledes közvilágítás felszereléséről szóló javaslatot a pénzügyi bizottság előterjesztette a képviselő-testület számára.

 

Műszaki tartalmat tekintve városunkba is a London utcáin alkalmazott világítótestek érkezhetnének. Az Enerin felvetése szerint a közvilágítás támogatására lehívott változatlan mértékű állami normatíva ellenében történik meg a lámpák cseréje, amire 12 év teljes körű, üzemeltetési és karbantartási garanciát is vállalnak. Egy konstrukció értelmében Harkánynak nem kell önerőt biztosítania, az új, ledes technológiát felvonultató világítótestek teljes üzemeltetési és valamennyi karbantartási díját pedig a nyertes cég teljes egészében átvállalná – ismertette Magyar Tibor. Az Enerin tanácsadója  hozzátette: a szükséges munkálatokkal és tevékenységekkel elsősorban helyi vállalkozókat bízna meg.

 

2001 és 2005 között felszerelt köztéri lámpáink elérték azt az életkort, amikor meghibásodásaik egyre gyakoribbak, cseréjük indokolttá vált. A világítótestek korszerűsítése, ledes technológiára való cseréje jelentős energiamegtakarítás is eredményez. Óvatos becslések szerint a projekt nyáron valósulhat meg.