Boldog születésnapot, forint!

Életmód - szerző: KT

1946. augusztus 1-jén jelent meg a pénzforgalomban ma is használatos forint. Az új pénznem a pengőt váltotta fel, aminek inflációs rátája már az egekben volt. Sok más országnak is volt forintja, és a mi történelmünkben sem először jelent meg.

 

 

Nem ez volt az első forint hazánkban, hiszen már 1325-ben Károly Róbert uralkodása alatt is bevezették az olasz Fiorino d´Oro, azaz firenzei arany kifejezésből elnevezett pénznemet. Forintnak ebben az időben nem csak Magyarország, hanem számos más nemzet is hívta a hivatalos fizetőeszközét.

 

A magyar forint történelmében 1553-ban fordulat állt be, amikor dukáttá alakult. 1848-ban ismét előkerül, amikor Kossuth önálló magyar bankjegyet bocsát ki forint néven, de a szabadságharcot azonban csak néhány bankó éli túl, szinte valamennyit elégették.

 

Az első magyar nyelvű felirat a kiegyezés után, 1867-ben kerül a forintra, amikor az osztrák Magyar Monarchia hivatalos pénznemévé válik.

 

1892-ben a korona váltja fel a hivatalos fizetőeszközt, így megint eltűnik egy időre. 1946 augusztus 1-én a pengőt váltva ismét pénzforgalomba kerül a magyar forint, ekkor még valódi aranyfedezettel a háta mögött.