Harkányban és Siklóson nem fut menekültbe

Helyi - szerző: HH

Ugyan Siklós RK-ra szállították az Illocska és Old térségében feltartóztatott menekülteket, de ott a protokoll szerint el sem hagyhatják a rendőrség épületét és folyamatos őrizet alatt állnak. Megtudtuk: ott csak regisztráció céljából és rövid időt töltenek el, azonnal viszik őket tovább.

 

A migránsok szállítás előtt ruházat- és csomagátvizsgáláson esnek át. Fotó: Kacsúr Tamás

 

Régiónkban hozzávetőlegesen kétszáz menekült léphette át illegálisan a horvát határt, akik nagy részét Ilocska és Old térségében feltartóztatták. A migránsok türelmesen várták a rendőrségi kisbuszokat a számukra szalaggal kijelölt területen. Estére valamennyiüket elszállították a regisztrációs eljárásra.

 

A jelenlegi, megváltozott protokoll szerint Siklóson regisztrálták őket, ahol senkivel és semmivel nem érintkezhettek és az eljárás lefolytatása után kötelező jelleggel bérelt buszokon a nyugati határra szállították a többségében szír, afgán és iraki állampolgárokat.

 

Siklóson nincs és nem is volt érvényben menekültek táboroztatása valamint olyan protokoll, ami során a rendőrségi objektumot elhagyhatták volna, erre a későbbiekben sem lesz lehetőségük, amennyiben még érkezne magyar területre migráns.

 

A rendőrség nagyobb tömeg fogadására is rendelkezik olyan eljárási protokollal, hogy Siklós térségében ne kelljen migránsokat állomásoztatni és azok ne érintkezzenek a lakossággal. Alaptalan minden olyan híresztelés, hogy régiónkban a regisztráción túl időznének illetve számukra szálláshelyet jelöltek volna ki.