Magyar célpontok is szereplenek az USA atombomba-listján

Nagyvilág - szerző: HH

Magyar célpont is szerepel azon az atombombák célpontját jelölő listán, amit az Egyesült Államok tett közzé. A felsorolás a szovjet-amerikai hidegháborús szembenállás korszakából, egész pontosan 1959-ből származik.

 

 

A titkosítás alól feloldott lista nyilvánosságra hozatalát a George Washington Egyetem kutatói kezdeményezték. A Strategic Air Command alapvető feltételezése az, hogy a háború első csapása meghatározza annak kimenetelét.

 

Amerika akkor 12 ezer atomtöltettel rendelkezett, amik száma néhány éven belül 22 ezerre nőtt. Az arzenál felhasználása céljából írógéppel írt listán 1200 város, Moszkva, Berlin és Peking mellett több magyarországi célpont is szerepel.

 

A lista meglehetősen elavult és ma már nincs stratégiai szerepe, hiszen 1959-ben a rakéták navigálása még nagyon kezdetleges volt, ezért célpontokként azok a támaszpontok szerepeltek, ahonnan a szovjetek rakétát indíthattak volna. Ilyen támadási terület volt a reptere miatt Tököl és Berettyóújfalu.

 

A listán ipari területek is helyet kaptak. Habár célpontként csak városok vannak felsorolva és a pontos koordinátákat kódokkal jelölték, valószínű, hogy az egyik Budapesten a nagytétényi vegyi üzem volt.

 

A legnagyobb bomba, melyet igényeltek 60 kilotonnás volt. Ezt elrettentésnek szánták, a katonai célpontok többségét 1,7-9 kilotonnás töltettel semmisítették volna meg. Megjegyzem, Hiroshimát 15 kilotonnás atombomba törölte el a föld színéről.

 

Érdekesség, hogy a Szovjetúnió kelet-európai szövetségeseire is dobtak volna kisebb méretű atomtöltetet, mégpedig politikai okból.

 

Ebben az időben az Egyesült Államoknak 12 ezer atomtöltete volt, számuk két éven belül 22 ezerre emelkedett. Ezután fokozatosan leszerelték őket.