Ezt írják Európában a kvótareferendumunkról

Nagyvilág - szerző: HH

Németországban a Die Welt című konzervatív lap, a Handelsblatt című üzleti lap közölt beszámolót a kvótareferendumról, de a francia Financial Times is foglalkozott Orbán kezdeményezésével.

 

A Die Welt Orbán felsorakoztatja népét Brüsszel ellen címmel kiemelte, hogy a kvótareferendum „iskolát teremthet”, és a brit uniós tagságról tartott népszavazás után nem kell sok fantázia annak belátásához, hogy az EU rámehet a menekültkérdésre. Kifejtette, hogy Orbán Viktor kormányfő nem akarja megkérdőjelezni a „jövedelmező” uniós tagságot, de támogatást keres a brüsszeli és berlini előírásokkal szemben, mert a kis országot és annak társadalmi egyensúlyát, biztonságát és rendjét fenyegető veszélyt lát a menekültek korlátlan befogadásának kötelezettségében, és ebben maga mögött tudhatja a polgárok többségének támogatását, nem csak Magyarországon. Most

 

a népszuverént akarja felsorakoztatni Brüsszel ellen,

 

ez azonban egy korlátlanul kiterjeszthető játék, amelynek nem látni a végét, ha egyszer elkezdődik, mint legutóbb Nagy-Britanniában – teszi hozzá.

 

A Handelsblatt Orbán provokálja az EU-t címmel közölte, hogy a jobboldali populista kormányfő október 2-án arról szavaztat, országa befogadjon-e 2300 migránst, és mint írják,

 

a válasz már készen áll.

 

Magyarországon nem lesz szavazás az uniós tagságról, az októberi népszavazás pedig politikai manőver Orbán részéről, hogy tovább mélyítse kapcsolatait Lengyelországgal, és elterelje a figyelmet a belpolitikai kérdésekről – írta a Financial Times című londoni gazdasági napilap internetes kiadásában.