Vízitársulat létrehozása után kezdődhet a csatornázás

Helyi - szerző: KT

Tavasszal kezdődhet a Ságvári telep szennyvízhálózatának kiépítése. A már rendelkezésre álló engedélyek mellett ehhez egy vízitársulat megalakítására is szükség van az érintettek kétharmadának részvételével.

 

 

A munkálatok költsége mintegy 55 millió forint, amihez az ott lévő 83 háztartásnak hozzájárulást kell fizetni. Ehhez egy jogi személy, pontosabban egy vízitársulat életre hívása szükséges, amit az érintettek kétharmadának szándéknyilatkozatával lehet megtenni.

 

A szennyvíz bekötésének egy háztartásra eső költségét – a hozzájárulást – két módon lehet ezután kifizetni. Vagy egyszeri 120 ezer forintot jelent a háztartásoknak, ami jövő tavasszal lesz esedékes, vagy 150 ezer forintot, amit tíz év alatt, évi 15 ezer forintjával, havi osztásban kell a hitelt felvevő társulat számára kifizetni.

 

A gyakorlat szerint az ingatlan kerítésén belül egy méterrel egy műanyag aknát telepítenek, ami a kialakításra kerülő utcai hálózatra van kötve. A tulajdonosnak erre az aknára kell ráköttetnie saját házának szennyvízrendszerét.

 

A hálózat kiépítésekor az utcát lezárják, teljes egészében felbontják, majd a gyűjtőaknák telepítése után új burkolattal látják el, így az ott lakók csak a környező utcákban tudnak megállni.

 

Célszerű lesz mindenkinek

 

Ha az ingatlantulajdonosok kétharmada a bekötés mellett dönt, a maradék harmadot az önkormányzat kötelezheti a bekötésre. Ez egy szennyvízhálózat mellett célszerű is, hiszen tekintettel arra, hogy kiépült a közmű, a területen emésztőgödrös megoldással élők számára is kötelezővé válna a talajterhelési díj fizetése, amit most – lakóterület révén – nem fizetnek. A csatornázás havi ezerpárszáz forintos költsége emellett jóval kedvezőbbnek mondható.

 

A víkendtelepen nem lesz csatorna

 

Központi támogatás csak lakóterületekre érhető el, így Harkány két üdülőövezetté nyilvánított részén belátható időn belül nem lesz csatornázás. Ennek költségére ugyanis több mint tíz éve másfél milliárd forintot állapítottak meg, ami a közel ezer háztartás mindegyikének milliós hozzájárulást jelentene.