Szennyvízhálózat – nincs könnyű helyzetben az üdülőtelep, forrásra kell várni

Helyi - szerző: HH

Visszatérő kérdésként merül fel az üdülőtelepek szennyvízhálózatának kiépítése. Az idei közmeghallgatáson arról a következő kiírások során még ismertelen tényezőről is szó esett, ami miatt a korábbi pályázati időszakban nem történhetett ilyen beruházás.

 

Csak abban tudunk gondolkodni, amit a következő időszakban pályázatból lehet megfinanszírozni – szögezte le Baksai Endre Tamás a koronavírus okozta sajátos gazdasági helyzetre mutatva.

 

Harkány polgármestere megjegyezte, a következő uniós pályázati időszakban várhatóan lesz ugyan szennyvíz beruházásra is kiírás, ám kiemelte, hogy a harkányi üdülőtelepek – ahol ez leginkább kérdésként merül fel – e tekintetben sajátos helyzetben vannak. Korábban ugyanis azért nem lehetett a víkendtelepeken a szennyvízhálózatot megépíteni, mert erre az üdülőövezetekben nem adott a pályázat lehetőséget.

 

Másik tényező a szennyvízhálózat építésével kapcsolatban az, hogy a két, nem lakóházakat, hanem nyaralókat felsorakoztató városrész új hálózata a meglévő szennyvíztisztító számára olyan többletfeladatot jelentene, ami miatt a költségek sorába kell venni a felújítását vagy egy újabb állomás kiépítését is.

 

A több milliárd forintra rúgó költségeket pályázati forrásból az önkormányzat csak egy korábbi évek gyakorlatától eltérő kiírás kapcsán tudná megvalósítani a legnagyobb városrészben.

 

Az üdülőtelep házainak szennyvízbekötését a költségek megoszlása tekintetében is vizsgálni kell, hiszen – mint a korábbi véleményfelmérés rámutatott – míg valaki nagyon várja, sokan nem is szeretnének csatlakozni. Ennek oka a nyaralók csekély kihasználtsága, illetve az, hogy sokan az éves nyaralásuk alkalmával nem támogatnák az utak, előkertek szezonbéli felbontását. A terület nyaralókat sorakoztat fel, melyek kedvező vételára hajdan az infrastruktúrát illetve annak hiányát is tükrözte.