Molnár Antal: megígértem neki, hogy bajnok leszek

Helyi - szerző: HH

Térdműtétjét elhalasztották, az országos bajnokságot pedig egy hónappal korábban rendezték meg a vártnál, de a szupernehéz súlycsoportú harkányi bokszoló korosztályának utolsó évében így is az ország legjobbja lett.

 

 

Az elmúlt héten rendezték meg az ökölvívók magyar ifjúsági országos bajnokságát. A szombati döntőről érkezett a hír, hogy a +91 kilogrammban szereplő Molnár Antal országos bajnok lett.

 

A szupernehézsúlyú sportoló idén indulhatott utoljára ifiként, jövőre pedig nem lenne könnyű dolga, hiszen a felnőttek között a korcsoportos váltással az élmezőnyben találná magát. Szerencsére a nemrégiben bevezetett U21 osztály olyan lehetőséget biztosít, ami azt is segít eldönteni, hogy a sportot, mint életutat választja-e. A harkányi bokszolóval beszélgetünk.

 

Hogy kezdődött?

 

Több mint három éve Kocska Ferenc mondta, hogy egy hosszú kezű srácot keres, és úgy gondoltam, próbáljuk meg. Eljártam edzésre és ígéretesnek bizonyult. Három hónapra rá meghalt, de megígértem neki, hogy csinálni fogom és bajnok leszek, úgyhogy nem hagyhattam abba.

 

Milyen felkészülési időszak áll mögötted?

 

Márciusban megsérült a térdem, és egyre rosszabb lett az állapotom. Nyáron ezért sem vetem olyan komolyan a felkészülést, és a verseny is messze volt. Először a műtét mellett döntöttem, majd az orvosok tanácsára a gyógytornát választottam. A komoly felkészülést szeptemberben kezdtem, a futást októbertől szerettem volna, a térdem miatt is. Ekkor derült ki, hogy a verseny a korai kiírással ellentétben nem novemberben, hanem október első hetében lesz.

 

Nagyon összetett a felkészülés, nem csak edzésből áll. Hirtelen megváltozott az edzésterv, többet bokszoltunk, sokat nyújtottam itthon is, de volt masszőr, szauna is. Iskolám, a pécsi Deák alapvetően egy sportiskola, ahol minden támogatást megadtak a felkészüléshez, például keddenként és csütörtökönként nem kellett az első két órára bemenni. Korábban ezt apámmal erőnléti edzésekkel töltöttem, az utóbbi időben pedig itt kapott helyet a gyógytorna, ami a térdem miatt nem lehetett abbahagyni.

 

Mi történt a bajnokságon?

 

A Pesten, Erdei Zsolt alapította Madárfészek Akadémiában tartott versenyen ugye ifjúsági korcsoportban, a legfelsőbb kategóriában, a +91 szupernehézsúlyban voltam. Kedden utaztunk fel, csütörtökön volt az első meccsem. A súlycsoportban nyolcan indultunk, a verseny egyenes kieséssel megy. Először egy nagyon nehéz ellenfelem volt, vele a legszorosabb eredményt, 3:2-t bokszoltam, ami csak kijöhet.

 

Pénteken egy nagyon kezdő sráccal mérkőztem, aki azért jutott tovább, mert néhány ütéssel szerencsésen találta el korábbi ellenfelét. Vele nem volt egyszerű, nem volt magas fölényem, de érezhetően uraltam a mérkőzést és néhányszor igen jól el is találtam. Ők a második menetre azt mondták az edzőjével, inkább hagyjuk, és feladták.

 

Szombaton volt a döntő. Itt már a várakozás is fárasztó volt: a legkisebb súlycsoport van elől, mi a nap legvégén léptünk a ringbe, ráadásul a döntők később is kezdődtek, mint az előtte lévő napokon. Egy régi ellenfelemmel kerültem össze, akitől májusban Egerben kikaptam. Akkor a második menetben a túl nagy fölénye miatt fel kellett adnom. Most éreztem, hogy meg tudom verni. A mérkőzést végigbokszoltuk, és egyhangú pontozás lett a vége.

 

Tervezed, hogy életvitelszerűen foglalkozz az ökölvívással?

 

Bele kell erősödni a felnőttek táborába. Behoztak egy U21-es bajnokságot, éppen azért, hogy ne rögtön a legnagyobbak közé kerüljenek a 18-21 év közöttiek, abban fogok indulni. Ki szeretném próbálni a felnőtt osztályt is, de azt majd meglátjuk, hogy haladok és milyen lesz a mezőny.

 

19:32


Molnár Antalt a világbajnoki válogatott keret tagjává választották. Mint Füzesy Zoltán vezetőedző mondta, szó szerint beverekedte magát a keretbe. Az ifjúsági válogatott a novemberben megrendezésre kerülő szentpétervári világbajnokság előtt még elutazik Linzbe, a Dolomit-kupára.