Prodi: ha Marine nyer, vége az EU-nak

Nagyvilág - szerző: HH

Romano Prodi, az Európai Bizottság volt elnöke úgy véli, ha a tavaszi francia elnökválasztáson a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen győz, az az unió végét jelentené.

 

 

Európa kettős támadással áll szemben, Donald Trump kívülről, Marine Le Pen belülről támadja – mondta Romano Prodi a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak adott interjúban. Prodi kétszer is betöltötte az olasz miniszterelnöki tisztséget, illetve 1999 és 2004 közötti volt az Európai Bizottság elnöke volt.

 

Az olasz politikus az Angela Merkel német kancellár által is felvetett kétsebességes Európában látja a megoldást: mivel az EU-ban nem tudunk mindannyian együtt haladni, mivel így az eltűnést kockáztatjuk, bizonyos dolgokat együtt kell csinálni, például tíz tagállam közösen alkot európai hadsereget, mások közös szociális politikát, azzal a feltétellel, hogy nyitva hagyjuk az ajtót más országok előtt is.

 

Nem az, csak épp annak hangzik

 

Prodi úgy véli, hogy a kétsebesség nem egy első- és másodosztályú Európát, hanem az európai cselekvőképesség megerősítését jelenti. Hangsúlyozta: a római kormánynak jól fel kell készülnie a Római Szerződés évfordulóján az olasz fővárosban tartandó márciusi csúcstalálkozóra.

 

Két hétig lehet izgulni

 

A francia elnökválasztás két fordulóban zajlik majd: az első fordulóját április 23-án, a másodikat május 7-én rendezik meg. Nagy esélyese egyébként a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron.